Dogovor u okviru Cefte: Tzv. Kosovo bez Unmika, ali i dalje sa zvezdicom

Tzv. Kosovo do sada nije imalo pravo da se samostalno predstavlja u okviru Cefta sporazuma, već je za to bila zadužena Misija privremene uprave Ujedinjenih nacija na AP KiM (Unmik). Rode sada tvrdi da će se to promeniti, što je bio i zahtev prištinskih vlasti

Prištinsko ministarstvo unutrašnjih poslova promenilo je "mere bezbednosti za proizvode iz Srbije" i umesto zabrane robe, uvelo je "detaljnu kontrolu" i dozvolilo ulazak samo preko jednog administrativnog prelaza – Merdare. Vlada tzv. Kosova je, inače, odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije donela sredinom jula 2023. godine iz "bezbednosnih" razloga. 

Srpsku privredu je ova zabrana, prema podacima Privredne komore Srbije, koštala više od 280 miliona evra, ali izjava nemačkog ambasadora Jorna Rodea nagoveštava da bi ceh koji će Srbija platiti na kraju mogao biti mnogo veći i da je zapravo kompromis plaćen Unmikom. 

Tzv. Kosovo do sada nije imalo pravo da se samostalno predstavlja u okviru Cefta sporazuma, već je za to bila zadužena Misija privremene uprave Ujedinjenih nacija na AP KiM (Unmik). Rode sada tvrdi da će se to promeniti, što je bio i zahtev prištinskih vlasti. 

Nemački ambasador Jorn Rode kaže da je dobra vest što je Cefta deblokirana i što će sada "Kosovo" predstavljati njegovi zvaničnici, a ne Unmik.

"Zaista dobra vest za 'Kosovo' i ceo region, CEFTA je deblokirana i od sada će 'Kosovo' predstavljati njegovi zvaničnici, kako treba, a ne Unmik. Veliki korak napred za ravnopravnu zastupljenost i učešće u ovom regionalnom telu", naveo je Rode na društvenoj mreži Iks.

"Kosovo" bez Unmika, ali sa zvezdicom

Savetnik premijera privremenih prištinskih institucija Jeton Zulfjaj izjavio je da, iako od danas "Kosovo" više neće biti predstavljeno pod znakom Unmika u Cefti, pored njegovog imena će i dalje stajati zvezdica, prenosi "Ekonomija onlajn". Zuljfaj je na zajedničkoj konferenciji sa ministarkom prištinskih institucija zaduženom za industriju, preduzetništvo i trgovinu Rozetom Hajdari rekao da je takvo predstavljanje traženo od 2021. godine, zbog odbijanja Srbije da tretira "Kosovo" kao ravnopravnog člana.

On je rekao da od 2021. godine kada je zatražen ovaj zahtev Srbija odbija da "Kosovo" tretira kao ravnopravno.

Hajdari je rekla da će "Kosovo" biti predstavljeno "kao i ostale zemlje članice", zahvaljujući naporima "kosovske vlade".

"Obaveštavamo vas da je na sastanku koji smo imali sa Ceftom, odlučeno da je konačno ukinuto učešće Unmika i to nakon intenzivnog rada 'vlade Kosova'. 'Kosovo' će biti predstavljeno samo i bez učešća Unmika. Vlada je preko Ministarstva 24. septembra uputila pismo Sekretarijatu u kojem smo tražili smenu Unmika, kako bi 'Kosovo' bilo predstavljeno kao i ostale zemlje članice", rekla je Hajdarijeva.

Beograd se povodom ovih tvrdnji nije oglasio. Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (Cefta) saopštio je da je danas usvojio devet novih sporazuma za unapređenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača u regionu, ali se u njihovom saopštenju ne navodi ko je na sednici zastupao tzv. Kosovo. 

Odluka tzv. vlade Kosova o ukidanju zabrane uvoza robe iz Srbije dolazi nakon pritisaka iz Nemačke, koja je insistirala da se time šteti Centralnoevropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (Cefta) i Berlinskom procesu, inicijativi koja ima za cilj da pomogne ekonomski razvoj šest zemalja Zapadnog Balkana i njihovo približavanje Evropskoj uniji (EU). Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin je tokom septembra dolazio u Prištinu gde je od Kurtijevih vlasti izričito tražio da ukinu zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na KiM i deblokiraju Cefta sporazum. Pod okriljem zaštite Srba, Saracin je otkrio da rampa Prištine ne godi ni nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji, jer ne mogu na KiM da prodaju svoju robu.

Kurti i Bisljimi: Unmik će prestati da predstavlja "Kosovo"

Da će Unmik prestati da predstavlja tzv. Kosovo u Cefti, kako prenosi "Kosovo onlajn", tvrde i premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti i potpredsednik tzv. vlade Kosova Besnik Bisljimi.

Kurti je na konferenciji za medije posle sednice Vlade, ponovio da "'Kosovo' nema trgovinske mere protiv Srbije" i kazao da su postignuti pozitivni pomaci u okviru Cefte gde 'Kosovo' od danas ne bi trebalo da predstavlja Unmik.

"Nije nikako reč o trgovinskim merama, već o merama bezbednosti, jer su neki pokušali da nas se otarase", kazao je Kurti i dodao da se danas održava sastanak Cefte na kojem "Kosovo" predstavlja ministarka trgovine i preduzetništva Rozeta Hajdari.

Kurti je rekao da će u ponedeljak biti održan Samit u Berlinu kada bi Cefta trebalo da se unapredi u zajedničko regionalno tržište.

Kurti je odluku o nepotpunom ukidanja zabrane ulaska proizvoda iz Srbije na KiM licemerno obrazložio nedostatkom tehničkih sredstava i napomenuo da prištinske vlasti nisu uspele da otvore "granicu" na svim prelazima, jer još nisu  dobili skenere.

Potpredsednik tzv. vlade Kosova Besnik Bisljimi je u međuvremenu izjavio da se očekuje da će Unmik na kraju današnjeg sastanka prestati da predstavlja "Kosovo" u Cefti.

"Danas će se, upravo u Beogradu glasati, uz predlog srpske strane, da Unmik konačno prestane da predstavlja Kosovo u Cefti. Ovo vidim kao veoma pozitivan razvoj događaja, pogotovo što se dešava u Beogradu, to je nešto što se nije dešavalo dugi niz godina i nadam se da će se ovaj konstruktivni rad Srbije, koja shvata da se stvarnost promenila, onda preneti i na dijalog, kako bi se strane uverile da Briselski i Ohridski sporazum treba da se sprovedu u celini", rekao je Bisljimi.

Berbok: Uspeli smo da odvežemo čvor u Cefta

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je da su kroz Berlinski proces bili u mogućnosti, kako je navela, da razreše čvor u Cefta sporazumu o slobodnoj trgovini.

Ona je na platformi Iks napisala da se time otvorio put za konkretna poboljšanja koja će uticati na lokalno stanovništvo.

"Zapadni Balkan se približava. U Berlinskom procesu bili smo u mogućnosti da radimo zajedno da razrešimo čvor u Cefta sporazumu o slobodnoj trgovini. Time otvaramo put za konkretna poboljšanja za lokalno stanovništvo. I ojačavamo našu zajedničku Evropu", napisala je Analena Berbok.

Privredna komora Srbije je saopštila da pozdravlja odluku o najavi ukidanja zabrane ulaska proizvoda iz Srbije na tržište tzv. Kosova, ali da odluka nije potpuna, s obzirom na to da se odnosi na mogućnost plasmana domaće robe samo preko prelaza Merdare, što, i dalje, dovodi srpske kompanije u diskriminatorni položaj.

Oni su istakli da se "odlukom o nastavku zabrane plasmana robe na 'Kosovo', na ostalim prelazima, vlada u Prištini, i dalje, krši principe slobodne trgovine, što je u direktnoj suprotnosti sa Cefta sporazumom, kojim je utvrđena obaveza 'Kosova' da obezbedi slobodu kretanja roba, kao i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Kosova Evropskoj uniji.

Iz PKS su ukazali da nastavak primena zabrane na ostalim prelazima, ne doprinosi normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i da nije u duhu stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta predviđenog Berlinskim procesom, a da je do sada nanela kompanijama iz Srbije gubitke veće od 280 miliona evra, mereno samo neostvarenim plasmanom.