Srbija i Balkan

Otvara se još jedan srpski kulturni centar u Hrvatskoj: Đurić sutra u Zagrebu

Osim u Zagrebu u Republici Hrvatskoj, do sada su otvoreni srpski kulturni centri i u Vukovaru, Slavonskom Brodu, zatim Udbini, Kninu, Belom Manastiru, kao i u Osijeku i Glini
Otvara se još jedan srpski kulturni centar u Hrvatskoj: Đurić sutra u ZagrebuGetty © stock photo

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić prisustvovaće sutra svečanom otvaranju Srpskog kulturnog centra (SKC) u Zagrebu. Srpski kulturni centar u Zagrebu biće otvoren u 18 časova, u Ulici Preradovićeva 21-23, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Osim u Zagrebu u Republici Hrvatskoj, do sada su otvoreni srpski kulturni centri i u Vukovaru, Slavonskom Brodu, zatim Udbini, Kninu, Belom Manastiru, kao i u Osijeku i Glini.

Povodom otvarenja Srpskog kulturnog centra u Zagrebu, SKD Prosvjeta, Srpsko narodno vijeće i Kulturno informativni centar (KIC) pripremili su izložbu "Barbarogenij nadrealizma" koja se otvara sa sećanjem na stogodišnjicu Nadrealističkog manifesta Andrea Bretona.

Zagrebačke "Novosti" pišu da izložba u fokus stavlja avangardne umetničke pokrete dvadesetog veka zenitizam i dadaizam, kulturne veze koje su Anuška Kohn Micić i braća iz Majskih Poljana kod Gline Ljubomir Micić i Branko Ve Poljanski, pokrenuli oko internacionalnog časopisa za umetnost i kulturu Zenit, u kojem su Ivan Gol i Boško Tokin u velikoj meri posredovali da saradnicima časopisa postanu evropski avangardni umetnici.

image