Vučić saopštio odluku Vlade Srbije; "Euleks i Kfor znaju gde je Pantić ali neće da kažu"

Vučić je pokazao sedam dogovora sa međunarodnom zajednicom o Kosovu i Metohiji, za koje je rekao da se ne poštuju

Vlada Srbije održala je večeras sednicu na kojoj je odlučeno da se Kforu pošalje zahtev da se u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 srpska vojska i policija vrate na Kosovo i Metohiju.

U tekstu se takstativno navode razlozi zbog kojih je neophodan dolazak srpskih bezbednosnih snaga, a uz dokument postoji i šest iscrpnih priloga sa podacima o ugroženosti Srba i drugih nealbanaca, grafički prikazi etničkog čišćenja posle 1999. godine, informacije o Martovskom pogronu nad srpskim narodom iz 2004. godine, spisak ilegalnih upada "kosovskih" specijalaca na sever KiM...

"Povratak vojske i policije Republike Srbije ne predstavlja puku mogućnost, već je Rezolucijom SB UN stvorena obaveza za Kfor da ovaj povratak omogući", navodi se u zahtevu Beograda.

Srbi na Kosovu i Metohiji protestuju zbog protivpravnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića. Oni su i dalje na barikadama na severu pokrajine.

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemark je rekao je da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi, što je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nazvao skandaloznim.

Prethodne noći je na severu Kosova i Metohije postojećim, dodata još jedna barikada kada su kod sela Zupče, na putu koji od južnog dela Kosovske Mitrovice vodi prema Zubinom Potoku, odnosno Brnjaku, poprečena dva kamiona natovarena peskom.

15. dec 2022 • 21:06

Vučić saopštio odluku sa sednice Vlade Srbije: Sutra tražimo da se na KiM vrati vojska i policija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao sednici vlade u Palati "Srbija" rekao je RTS-u da je doneta odluka da se Kforu uruči zahtev koji je u skladu sa rezolucijom 1244 da se određeni broj snaga vrati na KiM.

Zahtev će večeras biti poslat elektronskim putem, a sutra će biti uručen predstavnicima Kfora, rekao je Vučić i dodao da je gotovo siguran da taj zahtev neće biti prihvaćen.

Opširnije pročitajte OVDE.

Hovenijer sa Radom Trajković: Pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova neprihvatljivo

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer sastao se danas sa savetnicom ministra za zajednice i povratak Radom Trajković.

Hovenijer je u objavi na Tviteru naveo da su "pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova neprihvatljive".

"Rekao sam to i ranije i mora se ponoviti: pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova su neprihvatljive u slobodnim i demokratskim društvima", poručio je Hovenijer.

Počela sednica Vlade Srbije o KiM, prisustvuje i Vučić

Sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojen zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, od Kfora zatraži povratak srpske vojske i policije na KiM, počela je večeras u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Predsednik Vučić prisustvuje sednici na poziv premijerke Ane Brnabić.

"Euleks i Kfor znaju gde je Pantić ali neće da kažu javnosti"

Euleks i Kfor znaju gde se nalazi uhapšeni Dejan Pantić ali neće to da saopšte javnosti zbog eventualnog pokušaja građana da ga oslobode, kaže Veroljub Petronić, stručnjak za bezbednost iz Kosovske Mitrovice za "Sputnik".

"Moja pretpostavka je da Kfor i Euleks znaju gde se nalazi uhapšeni Pantić, ali da ne žele da oni budu ti koji će to otkriti jer se plaše da bi, ukoliko je u nekoj policijskoj stanici na severu ili u nekoj prostoriji sklonjen, došlo do okupljanja Srba i pokušaja njegovog oslobađanja", navodi Petronić.

Petronić smatra dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji zavisi od večerašnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Problem je što su sve dosadašnje izjave i Lajčaka i Eskobara nedefisane i neprecizne, ali ukoliko do ponedeljka ne dođe do rešavanja ove situacije najverovatnije je da ćemo i Novu godinu i Božić pa i Sretenje obeležavati ili slaviti na barikadama. Ništa neće biti kao pre", kaže Petronić.

Fon Kramon: Brzina pristupa "Kosova" u EU zavisiće od posvećenosti Prištine dijalogu

Izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je da brzina kojom će zahtev privremenih prištinskih institucija za pristup EU biti obrađen zavisiti od posvećenosti Prištine dijalogu sa Beogradom.

"Zahtev Kosova za članstvo u EU je važan korak. Ključno je uvesti ceo zapadni Balkan u EU. Tempo integracije Kosova zavisiće od njegove posvećenosti usvajanju neophodnih reformi i uspešnog okončanja dijaloga sa Srbijom predvođenog EU", napisala je ona.

Centar za odbranu međunarodnog prava: Ophođenje Prištine prema Pantiću je otmica

Predsednik Centra za odbranu međunarodnog prava, advokat Goran Petronijević, komentarišući situaciju u vezi sa Dejanom Pantićem koji je 10. decembra uhapšen na severu KiM, rekao je da svakoj osobi koja je lišena slobode moraju da se obezbede sve elementarne stvari, jer je u suprotnom sve ostalo "otmica, nasilje i kriminal".

Petronijević je za Tanjug istakao da čak i u najzaostalijim pravnim sistemima u svetu, ne postoji pravni sistem koji ne sadrži u sebi elementarni korpus zaštite ljudskih prava za osobe koje su lišene slobode.

"Kosovo aplicira za kandidata za EU, puna su im usta njihovih standarda koji su oni navodno postigli, a pet dana se ne zna gde je čovek i da li je živ uopšte", kazao je Petronijević.

On je takođe dodao da sumnja da Euleks saista ne zna gde se Pantić nalazi.

"Euleks kao civilna vlast koja administrira Kosovo, mora da zna šta se dešava. Ne mogu da poverujem i ne želim da prihvatim da oni navodno ne znaju gde se Pantić nalazi, što podrazumeva da ih čovek pita 'pa šta vi onda uopšte radite na KiM", rekao je Petronijević.

Zaključio je da je prema tome UMNIK saizvršilac u kriminalnim radnjama privremenih kosovskih organa.

Orlić sa šefom portugalske diplomatije: Srbi na Kosovu doživljavaju teror

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom sa kojim je, između ostalog, razgovrao i o situaciji na severu Kosova.

Orlić je tokom sastanka kazao da Srbi na Kosovu doživljavaju teror, i dodao da je u poslednje dve decenije zabeleženo 10.000 fizičkih napada na Srbe i SPC, navodi se na zvaničnom sajtu Skupštine.

"Srbi na KiM doživljavaju pravi teror, preti im se drakonskim kaznama, hapse se bez razloga i ijednog dokaza, maltretiraju ih, prebijaju. U poslednje dve decenije zabeleženo je skoro 10.000 fizičkih napada na Srbe i SPC.

"Ljudi preživljavaju sve što je nezamislivo da se dešava u Evropi danas, i više ne žele da trpe nasilje i laži. Za deset godina, koliko čekamo na formiranje ZSO, ispunili smo svaku svoju obavezu iz Briselskog sporazuma. Važno nam je da naši prijatelji u svetu znaju da samo jedna strana pokušava da sačuva mir – Beograd, predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem, i niko više", rekao je Orlić.

On je upozorio i na najavu Prištine da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama i izrazio snažno protivljenje ovakvim namerama.

"Podržati ili čak prećutati takve poteze znači nagrađivati onoga ko ruši mir i gazi sve sporazume i norme", dodao je Orlić.

Zvaničnik VB: Podržavamo međunarodne integracije "Kosova", primeniti sporazume oko ZSO

Ministar za evropska pitanja Velike Britanije Leo Doherti rekao je za "Blic" da ta država ohrabruje tzv. Kosovo i Srbiju da primene prethodno postignute sporazume u dijalogu, a jedan od njih tiče se i Zajednice srpskih opština.

Napomenuo je da nikoga ne bi trebalo da iznenadi to što Britanija podržava samoproglašenu nezavisnost "Kosova".

"Podržavamo nezavisnost, kao i njihove međunarodne integracije, i ohrabrujemo i naše partnere da čine isto", dodao je on.

Izveštavanje o zahtevu Prištine poslednji postupak češkog predsedavanja EU

Češka, predsedavajuća Evropskoj uniji, obavestiće zemlje članice i institucije EU o zahtevu privremenih prištinskih institucija za članstvo u bloku. 

Taj postupak biće poslednji tokom mandata Češke u EU.

Portparolka češkog predsedništva EU Eva Hrnčirova rekla je za "Kohu" da u poslednjim danima rukovodstva neće biti dovoljno vremena za bilo koju drugu proceduru.

"Kosovo je danas našem ministru Beku predalo aplikaciju za EU. Nameravamo da obavestimo zemlje članice i institucije EU o prijavi na sledećem sastanku u Briselu", rekla je Hrčnirova.

Hrvatski premijer pozdravio zahtev "Kosova" za članstvo u EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je danas da Hrvatska pozdravlja zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU.

"Pozdravljamo zahtev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i želimo im puno uspeha na njihovom evropskom putu! Nastavićemo da pružamo podršku i prenosimo hrvatska iskustva. Čestitke Aljbinu Kurtiju, Vjosi Osmani i svim građanima Kosova", napisao je Plenković na Tviteru.

Privremene prištinske institucije su ranije danas češkom predsedništvu EU zvanično podnele zahtev za članstvo u EU, dok je ranije ove godine Priština podnela zahtev i za članstvo u Savetu Evrope.

Dačić sa francuskim diplomatom razgovarao o KiM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa direktorom Direkcije za kontinentalnu Evropu Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske Frederikom Mondolonijem o Kosovu, budućoj dinamici političkog dijaloga dve zemlje, saradnji Srbije i Francuske u oblasti ekonomije i kulture, pitanju, kao i o aktuelnim međunarodnim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dolazak policije u Mikronaselje na KiM izaziva nemir među lokalnim Srbima

Uprkos tvrdnjama "kosovskih" policajaca sa juga da su tu zbog bezbednosti, Srbi u Mikronaselju na KiM se ne osećaju ni malo bezbednim usled njihovog dolaska.

"Mi ovde živimo od 2006. godine i nikada sa Albancima nismo imali problema, normalno smo živeli sve do ovih poslednjih dana. Onog dana kada su ovde došli za nas je to predstavljalo katastrofu, prestravljeni smo i uplašeni. Kada je komšija pitao policajce zbog čega su ovde oni su rekli da su se naše komšije Albanci žalili da nisu bezbedni. Ne znam zašto jer sve ove godine smo živeli zajedno a sada su odjednom nebezbedni", kaže Dušica Virijević za "Kosovo onlajn".

Ona napominje da njena porodica lično nije imala problema sa policajcima, ali da se poslednjih večeri pojavljuju policajci sa dugim cevima što unosi dodatni nemir.

Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja Kosova Polja i Kos. Kamenice

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju obišli su danas terene u opštinama Kosovo Polje i Kosovska Kamenica, gde se sinoć u selu Kuzmin usled obilnih kišnih padavina izlila reka Drenica.

U Kuzmini se nalazi i sekretar PO Opštine Kosovo Polje Zoran Ćirković koji je ukazao da je padavina manje nego pre mesec dana kada je ovo mesto ponovo bilo ugroženo od poplava i kada je voda oštetila 13 domaćinstava, prenosi "Kosovo onlajn".

"Trenutno stanje na terenu je stabilno i nema padavina. Nakon povlačenja vode, komisija za utvrđivanje štete od poplava će izaći na teren kako bi se ustanovio obim štete i način na koji Kancelarija za KiM može da pomogne", istakli su iz Privremenog organa.

Nakon Kuzmina predstavnici Kancelarije obilaze i Kosovsku Kamenicu gde je takođe došlo do izlivanja Binačke Morave, a kako bi se uverili u stanje na terenu.

Vjosa Osmani sa Hovenijerom razgovarala o situaciji na KiM

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom o situaciji na severu Kosova ali i o aplikaciji privremenih prištinskih institucija za članstvo u EU, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako su naveli iz kabineta Osmani, razgovarali su i o situaciji na severu Kosova.

"Predsednica Osmani je istakla da je ovo važan korak za ispunjenje vizije Kosova za integraciju u evroatlantske strukture", navodi se u saopštenju privremenih prištinskih institucija.

"Ona je istakla posvećenost republičkih institucija redovnoj i kontinuiranoj koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima", dodaje se u saopštenju.

Ruski ambasador: Aplikacija "nepriznate kvazidržave u EU" dokaz zapadnog favorizovanja Albanaca

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je u komentaru na trenutne dogažaje na severu KiM izjavio da "prištinski 'vrh' otvoreno i drsko nastavlja sa preuzimanjem kontrole nad severnim delom pokrajine koji naseljavaju Srbi, u sklopu zapadnih emisara Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka u Beogradu i Prištini.

On se u objavi na Telegram kanalu ambasade Rusije u Beogradu postavio pitanje o "istinskoj svrsi zapadnjaka", i predložio da je ona "opet izvrtanje ruku Beogradu."

Ruski ambasador je ukazao da je premijer tzv. Kosova Aljbin kurti "samostalno instalirao svoje štićenike na mesta odbornika u skupštini Severne Mitrovice, koja su Srbi prethodno napustili u znak protesta"

"Bili smo u pravu kada smo upozoravali da je odluka Prištine da se odlože odgovarajući lokalni izbori podmukla podvala", naglasio je on, i dodao da postavljanje novih odbornika predstavlja "pravi trijumf demokratije po evropskim standardima."

Bocan-Harčenko je takođe ocenio da aplikacija "nepriznate kvazidržave u EU" predstavlja još jednu "indikativnu" činjenicu o "delovanju Zapada u korist kosovskih Albanaca."

"Zar je to ikada bilo moguće bez odobrenja Brisela? Gde je posvećenost Evropske unije principima proširenja na tzv. 'Zapadni Balkan', koji, inače, predviđaju poštovanje Rezolucije 1244 SB UN? Slika je veoma ružna, teška," dodao je on.

Li: Pristup Prištine u EU zavisi od država koje nisu priznale "Kosovo"

Bivši generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Majkl Li rekao je da će na odgovor Evropske unije na zahtev privremenih prištinskih institucija za članstvo u bloku uticati pet država koje nisu priznale tzv. Kosovo, prenosi "Kosovo onlajn".

"Sasvim dobro razumem nestrpljenje Kosova, s obzirom na dug period otkako je EU obećala konačno članstvo svim zemljama Zapadnog Balkana. Tako da mislim da je ovo pozadina kosovske prijave, kao i godinu dana kasnije ako se podnese Savetu Evrope", izjavio je on.

Li je ukazao da "postoji pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo kao državu i to će očigledno uticati na odgovor Evropske unije na taj zahtev."

"Ja lično teško mogu da zamislim da će zemlje sa tako otvorenim sukobima ući u EU. Tako da mislim da ostaje uslov za eventualno članstvo da se ova pitanja reše", dodao je Li.

Pročitajte više u odvojenoj vesti

Rama: "Kosovo" više nikada neće biti pod beogradskim zakonom

Komentarišući najave srpske vlade da će podneti zahtev za slanje bezbednosnih snaka KiM, premijer Albanije Edi Rama izjavio je da "Kosovo" više nikada neće biti pod beogradskim zakonom.

"Nedavno smo čuli o zahtevima upućenim NATO-u da se srpske trupe pošalju na sever Kosova da bi zaštitile etničke Srbe. Shvatam da je ovo možda još jedan poseban deo političke retorike, ali je to onoliko nadrealno koliko bi bilo da Kosovo zatraži od NATO-a da pošalje albanske trupe u južnu srbiju da zaštite etničke albance", izjavio je Rama, a prenosi "Koha".

"Sve ovo je veoma daleko od onoga što nam treba. Ušli smo u treću deceniju otkako je Kosovo jednom zauvek oslobođeno od Beograda. To više nikada neće biti po beogradskom zakonu", tvrdio je on.

Kurti: Podnećemo zahtev za ulazak u NATO

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da će nakon podnošenja zahteva za članstvo u Savetu Evrope i EU, tzv. Kosovo učiniti sledeći korak i podneti zahtev za članstvo u NATO.

Kurti je naveo da će "aplikacija za članstvo u NATO biti lakša, jer postoje samo četiri države koje ne priznaju (tzv.) Kosovo, za razliku od EU gde je pet država".

"Nakon apliciranja u Savet Evrope i za članstvo u EU, napravićemo i sledeći korak u vezi sa NATO-om, gde smo možda u prednosti, jer u Alijansi imamo četiri države koje ne priznaju, za razliku od Evropske unije gde imamo pet", kaže Kurti.

Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju naveo je da su i "pet država EU koje nisu priznale (tzv.) Kosovo bile saglasne".

"Ne verujem da će manjina država članica koje ne priznaju nezavisnost (tzv.) Kosova biti protiv da budemo u evropskoj porodici", rekao je Kurti.

Spasojević: Kurti i Osmani sa mapom "Velike Albanije"

Ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević podelio je na Tviteru fotografiju na kojoj premijer i predsednica privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i Vjosa Osmani poziraju sa mapom "Velike Albanije", koja obuhvata i delove Srbije i Grčke.

"Oportunisti i nacionalistički populisti, 'premijer' i 'predsednica' tzv. Kosova, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani promovišu mega-nacionalistički plan 'Velike Albanije' uz aneksiju delova Srbije i Grčke", napisao je Spasojević na Tviteru.

On je uz to naveo da "vuk dlaku menja, ali ćud nikada".

Na fotografiji se vidi da pored Kosova i Metohije i delova centralne Srbije, mapa "Velike Albanije" obuhvata i grčku oblast Epir i ostrvo Krf.

Šef Euleksa: Situacija je napeta, bilo bi loše kada bi i Srbi južno od Ibra napustili institucije

Bezbednosna situacija naročito na severu Kosova i Metohije je veoma napeta, a bilo bi jako loše ako bi i Srbi sa juga napustili institucije, rekao je u intervjuu za "Kosovo onlajn" šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

Vigemark je naveo da je "katastrofa je teška reč, ali bilo bi vrlo loše", da Srbi napuste i privremene prištinske institucije južno od Ibra.

"To bi bio korak unazad. Već vidimo neodrživu situaciju od koje niko nema koristi naročito ne lokalna zajednica. Sve treba da se rešava preko pouzdanih institucija koje imaju evropske standarde", rekao je Vigemark.

Hil povodom zahteva da se srpska vojska vrati na KiM: Ne vidim mogućnost vojnog rešenja

Srbija ima pravo da se obrati Kforu, ali da je neophodno političko rešenje, rekao je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil povodom najava iz Beograda da će nakon večerašnje sednice Srbija uputiti zahtev Kforu za povratak srpske vojske na Kosovo i Metohiju, prenose mediji.

"Ovo je pitanje koje ostaje političko i samim tim zahteva političko rešenje. Ne vidim mogućnost vojnog rešenja", rekao je Hil.

Ono što treba da uradimo, dodao je američki ambasador, jeste da "situaciju smirimo i stvorimo mir i stabilnost na tom prostoru".

"I da ljudi koji tamo žive mogu imati jasna očekivanja o tome kako će njihov životi izgledati u budućnosti, a to može da se postigne kroz uspostavljanje Zajednice srpskih opština", smatra on.

Hil je podsetio da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar u sredu "jasno stavio do znanja da je to nešto što će se ostvariti".

RT Balkan saznaje: Barikadu u Rudaru nadleće helikopter Kfora

Kako javlja reporter RT Balkan sa lica mesta barikadu u Rudaru ponovo nadleće helikopter Kfora. Ovaj put helikopter nije imao nikakav tovar.

Kurti predao zahtev za članstvo tzv. Kosova u EU: Potrebna nam je pomoć Evropske unije na "Kosovu"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zvanično je u Pragu predao zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku, prenosi portal "Reporteri".

Kurti je rekao da je tzv. Kosovu potrebna pomoć EU, jer je ona destinacija kojoj teži.

"Razumemo da je naš put napred zasnovan na našim zaslugama, ne tražimo čak ni sporedna vrata, želimo da gradimo 'Kosovo' sa ljudima. Potrebna nam je pomoć EU na Kosovu. EU je destinacija kojoj težimo i to je naša sudbina u kojoj želimo da uživamo od trenutka podnošenja prijave", rekao je Kurti.

Češki ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek rekao je da Češka ceni dosadašnja postignuća samoproglašenog Kosova naglasivši da je u poslednjih šest meseci pažnja posvećena pitanjima vezanim za zapadni Balkan tako da je vizna liberalizacija na listi za veliko finale češkog predsedavanja Savetom Evrope.

"Pozdravljamo napore Vlade 'Kosova' da nastavi put ka EU. Mi cenimo dosadašnja dostignuća. Time ispunjavamo i jedan od prioriteta našeg predsedavanja Većem, jer smo u poslednjih šest meseci dosta pažnje posvetili pitanjima vezanim za Zapadni Balkan, a drago nam je i da smo postigli napredak u nekim komplikovanim pitanjima kao što je liberalizacija viza za 'Kosovo'. Ovo je jedno od pitanja na listi velikog finala češkog predsedavanja Većem Evrope", rekao je Bek.

Vučić: Situacija je veoma komplikovana, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da situacija na Kosovu i Metohiji nije laka, ali da će Srbija nastaviti da se bori.

"Juče sam imao razgovore sa evropskim i američkim predstavnicima, situacija je veoma komplikovana, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost", kaže Vučić.

Predsednik je govorio i o prijavi Prištine za članstvo u EU i naglasio da privremene institucije i zvanično krše Vašingtonski sporazum. Napomenuo je da će javnost odgovore u vezi rezolucije 1244 UN, ali i vezi povlačenja priznanja takozvanog Kosova od strane mnogih zemalja dobiti večeras nakon sednice Vlade Srbije.

"Ovo što rade pojedine zemlje u Evropske unije jeste kršenje ugovora o EU člana 49, jer uslov da tražite članstvo u EU je da budete evropska država. Ne znam po kom kriterijumu se gleda da li je neko država ili ne, da li tako misli jedna, pa makar to bila i najveća članica EU ili to misle sve, ili po članstvu u Ujedinjenim nacijama. Ali, na sve to smo naučili i moraćemo da se borimo", zaključio je predsednik Srbije.

Više detalja pročitajte opširnije...

"Vojska" tzv. Kosova jača: Raspisali konkurs za 1.000 novih pripadnika

Ministarstvo odbrane tzv. Kosova raspisalo je konkurs za prijem 612 aktivnih i 388 rezervnih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, prenosi portal "Reporteri".

Zaharova: Ambasador Bocan-Harčenko ima nalog iz Moskve oko KiM, čekamo reakciju Beograda

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ima uputstva o konkretnim koracima za podršku normalizaciji situacije na Kosovu i Metohiji, i Moskva čeka reakciju Beograda, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Što se tiče ambasade u Beogradu, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je u bliskom kontaktu sa srpskim rukovodstvom, dobio je instrukcije iz Moskve da preduzme konkretne korake podrške, koji se sastoje u normalizaciji ili predlaganju načina za normalizaciju situacije na Kosovu i Metohiji. Čekamo reakciju Beograda", poručila je ona.

Više detalja pročitajte opširnije...

Ukrajina razmatra priznanje nezavisnosti "Kosova"? Na sajtu Vladimira Zelenskog objavljena peticija

Na sajtu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog registrovana je peticija kojom se poziva da se razmotri mogućnost priznanja nezavisnosti tzv. Kosova. Inicijator ove inicijative je narodni poslanik Aleksej Gončarenko, javljaju ukrajinski mediji. 

Ako peticija sakupi 25.000 potpisa, Zelenski će morati da odgovori na ovu inicijativu.

Gončarenko je napomenuo da je Međunarodni sud pravde još 2010. godine saopštio da pravo na državni suverenitet Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ne krši nikakve rezolucije i međunarodne akte.

Nezavisnost samoproglašenog Kosova priznaju SAD, kao i većina zemalja EU i NATO.

"Znamo ove zemlje. Te zemlje su članice EU, NATO-a ili saveznici Alijanse. Ove zemlje podržavaju Ukrajinu upravo sada, kao što su podržavale druge zemlje kada su bile u nevolji. 'Kosovo' je među njima. Vreme je da se ova greška ispravi", rekao je Gončarenko.

On je podsetio da je 6. avgusta registrovao u Vrhovnoj radi nacrt rezolucije broj 7638 "O priznavanju državnog suvereniteta i nezavisnosti 'Kosova'". To još uvek nije stavljeno na glasanje.

Predsednik i potpredsednik Srpske liste i danas na barikadi sa svojim sugrađanima

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić danas na barikadi u Rudaru sa sugrađanima iz Severne Mitrovice i Zvečana.

Dačić: Međunarodna zajednice se slaže da je najveći problem Kurti

Izjava specijalnog predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o ZSO i pristup SAD oko tog pitanja jasno govori šta međunarodna zajednica misli o Aljbinu Kurtiju i njegovim potupcima, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Hepi.

"U narednim danima će se raditi na deeskalaciji, a tek onda može da se priča o ozbiljnijim temama koje se temelje na Briselskom sporazumu", kaže šef srpske diplomatije.

Dačić je prokomentarisao stav međunarodne zajednice koji se tiče povratka kosmetskih Srba u "kosovske" institucije.

"Ni malo nije jednostavna situacija. Srbi nemaju gde niti kako da se vrate u institucije. Predstavnici međunarodne zajednice su se izjasnili da je trenutno najveći problem Kurti. Smatraju i dok je Kurti na vlasti neće biti ništa od poštovanja Briselskog sporazuma", kazao je Dačić.

Više detalja pročitajte opširnije...

Borelj: Informisaću lidere EU o tenzijama na "Kosovu"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će danas na samitu u Briselu informisati lidere EU o tenzijama na Kosovu i Metohiji, prenosi RTV.

"Znate da smo poslednjih dana imali mnogo tenzija na severu 'Kosova'. Poslao sam našeg specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd. Upoznaću lidere o situaciji i pokušaju da se situacija smiri i da se vratimo dijalogu. To je jedini način da se obezbedi evropska budućnost 'Kosova' i Srbije", rekao je Borelj uoči današnjeg sastanka.

On je istakao da je od apsolutne važnosti da nemiri prestanu, da se prekinu barikade, da se vrate smirenost i diskusija, kako je rekao, "oko predloga koji smo stavili na sto da bi se našlo trajno i koherentno rešenje za tenzije između Prištine i Beograda".

Osmani: Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na "Kosovu" završilo 1999. godine

Pretnja Srbije "Kosovu" manifestuje se i kroz "hegemonističku ideju" raspoređivanja vojnih trupa na "Kosovu", a predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na "Kosovu" završilo 1999. godine, rekla je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani prenosi "Koha".

Prema njenim rečima, situacija na severu i dalje predstavlja izazov, a kako je dodala, "kriminalne bande u Severnoj Mitrovici koje finansira država Srbija suočiće se sa pravdom".

"Sever 'Kosova' i dalje predstavlja izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema 'Kosovu', a koje iskazuje kroz finansiranje i podršku kriminalnih struktura. Bande ne vole sprovođenje zakona u zemlji. Oni će se suočiti sa pravdom zbog zastrašivanja građana. Svi smo svedoci stalne pretnje Srbije 'Kosovu'. Ova pretnja se manifestovala kroz hegemonističku ideju raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na 'Kosovu' završilo 1999. godine", rekla je ona.

Nije samo Dejan Pantić: Ne zna se sudbina još jednog uhapšenog Srbina

Iako se najviše govori o uhapšenom policajcu Dejanu Pantiću, još jedan Srbin sa severa Kosova i Metohije, Miljan Adžić uhapšen je na administrativnom prelazu Jarinje 9. decembra.

Adžića policija tzv. Kosova sumnjiči da je "učestvovao u napadu vatrenim oružjem na službena lica", što klasifikuju kao "teško ubistvo u pokušaju", prenose prištinski mediji.

Više detalja pročitajte opširnije...

Doherti: Sporazumi vezani za KiM treba da se poštuju, pa i onaj o ZSO

Ministar za evropska pitanja Velike Britanije Leo Doherti, koji je u poseti Srbiji, izjavio je danas da njegova zemlja ohrabruje i Beograd i Prištinu da primenjuju sve postojeće sporazume, uključujući i onaj vezan za Zajednicu srpskih opština.

"Razgovori o ZSO bi trebalo da rezultiraju jednim rešenjem prihvatljivim za obe strane, od koga će korist imati svi građani", rekao je on.

Doherti je za "Blic" kazao da Velika Britanija u potpunosti podržava dijalog Beograd i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i da želi da vidi sporazum koji je sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i koji jasno doprinosi regionalnoj stabilnosti i boljem životu građana na KiM.

Momirović: Ugroženo snabdevanje osnovnih životnih namirnica i goriva na severu KiM

Nadležne inspekcije prijavljuju da se na severu Kosova i Metohije bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnih životnih namirnica i goriva, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

"Nažalost, nadležne inspekcije prijavljuju da se na severu KiM bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnih životnih namirnica i goriva. Zbog bezumnih poteza privremenih institucija u Prištini situacija sa snabdevanjem osnovnih životnih namirnica je i više nego zabrinjavajuća. Naši pokazatelji govore da bi se to moglo desiti već za nekoliko dana", rekao je Momirović Tanjugu.

Momirović je pozvao privremene institucije u Prištini da svoje delovanje usklade sa sporazumima koje su sami prihvatili i potpisali kako bi se stvorili uslovi za normalno snabdevanje građana Kosovske Mitrovice i drugih opština na severu KiM.

Kurti predaje zahtev samoproglašenog Kosova za članstvo u EU

Premijer privremenih prištinskih institucija Kosova Aljbin Kurti danas će zvanično podneti zahtev samoproglašenog Kosova za članstvo u Evropskoj uniji. Aplikacija će biti predata češkom predsedavajućem Savetu EU u Pragu, prenosi "Koha".

Premijera će u Kancelariji Vlade Češke primiti ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek, a nakon sastanaka biće održana zajednička konferencija za novinare.

Predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Glauk Konjufca potpisali su u sredu zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Usvaja se zahtev za povratak naše vojske i policije na KiM

Vlada Srbije održaće večeras u 20 časova sednicu na kojoj će i zvanično biti usvojen zahtev Beograda da se po slovu Rezolucije SB UN 1244 od Kfora zatraži povratak naše vojske i policije na Kosovo i Metohiju - saznaju "Novosti".

Kabinet bi trebalo da zaseda u Palati "Srbija", a biće prisutan i predsednik Aleksandar Vučić.

Inače, odredba Rezolucije 1244 koja se tiče povratka naših bezbednosnih snaga je tako formulisana da iz nje proizilazi obaveza Kfora da omogući dolazak srpske vojske i policije na KiM.

Proteklih dana su se protiv ove ideje naše strane otvoreno izjasnili šefica nemačke diplomatije Analena Berbok i izaslanik predsednika SAD Gabrijel Eskobar, čime se direktno krše norme međunarodnog prava i Ujedinjenih nacija.

Euleks nije prihvatio da pomogne "policiji" tzv. Kosova da sprovedu Dejana Pantića

"Kosovske" vlasti ne uspevaju da sprovedu uhapšenog Dejana Pantića, koji se nalazi blizu Jarinja zatvoren u kontejneru, rekao je direktor televizije T7 Leonard Kirćuki koji tvrdi, na osnovu informacija koje ima, da je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja tražio od Euleksa njegov transport do Prištine, ali da misija to nije prihvatila, prenosi Periskopi.

"Izvori kažu da je Ministarstvo Dželjalja Svečlje, odnosno ono sa pantalonama zanimljivih boja koje se motaju po Mitrovici, zatražilo od Euleksa da helikopterom preveze Pantića od Jarinja do Prištine. Euleksje rekao 'Ne, ne želimo'. Ovo je suverenitet, prijatelji, a mi upiremo prstom u Eskobara", istakao je Kirćiku u emisiji Rubikon.

Đurić sa kongresmenom Mrvanom

U okviru sastanaka sa članovima Srpskog kokusa u američkom Kongresu, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić sastao se sa demokratskim kongresmenom Frenkom Mrvanom, kome je uručio lično pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Povodom aktuelnih dešavanja u severnom delu KiM, Đurić je Mrvanu preneo zabrinutost zbog sve učestalijeg i intenzivnijeg kršenja osnovnih ljudskih prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini, istakavši važnost poštovanja Briselskog sporazuma i neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Ambasade Srbije u SAD.

Gašić obišao Žandarmeriju: Nećemo dozvoliti da Kurtijevi teroristi ugnjetavaju naš narod

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić obišao je večeras bazu niškog Odreda Žandarmerije u Aleksincu i uverio se u borbenu gotovost i spremnost pripadnika ove jedinice.

"Pripadnici Žandarmerije, i vi i ja zakleli smo se na Ustavu Republike Srbije da ćemo štititi ustavni poredak i teritorijalni integritet Srbije. Nećemo dozvoliti da Kurtijevi teroristi ugnjetavaju naš narod, maltretiraju ga i hapse. Živela Srbija", poručio je ministar unutrašnjih poslova Gašić.

Prilikom obilaska baze, ministar je u razgovoru sa pripadnicima Žandarmerije istakao njihovu posvećenost i predanost zaštiti Republike Srbije i svih njenih građana.

Ministar Gašić je naglasio da će državno rukovodstvo Republike Srbije, na čelu sa njenim predsednikom Aleksandrom Vučićem, učiniti sve da sačuva mir i stabilnost.