Srbija i Balkan

Predsednica Opštine Preševo pisala Kurtiju: Traži četiri miliona evra za Albance na jugu Srbije

Posvećenost Vlade tzv. Kosova ostaje važan stub koji osigurava da naši građani imaju jednake mogućnosti za razvoj i prosperitet, uz očuvanje našeg nacionalnog identiteta, napisala je Ardita Sinani koja se zahvalila Kurtiju na njegovoj "viziji"
Predsednica Opštine Preševo pisala Kurtiju: Traži četiri miliona evra za Albance na jugu SrbijeGetty © Anadolu / Contributor

Predsednica opštine Preševo Ardita Sinani uputila je pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, u kojem je izrazila zahvalnost na dosadašnjoj posvećenosti albanskoj zajednici u tri opštine na jugu Srbije i predložila da sledeće godine izdvajanja prištinskih organa za Albance u "preševskoj dolini" budu povećana na četiri miliona evra.

"Posvećenost Vlade Kosova ostaje važan stub koji osigurava da naši građani imaju jednake mogućnosti za razvoj i prosperitet, uz očuvanje našeg nacionalnog identiteta", navela je Sinani na svojoj Fejsbuk stranici.

Ona se zahvalila Kurtiju  na njegovoj "neumornoj posvećenosti" Albancima iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.

"Zahvaljujući viziji premijera Kurtija, postigli smo istorijske rezultate za naše građane, uključujući obezbeđivanje redovne budžetske linije i nepoštednu podršku u ključnim oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo i ekonomski razvoj", navodi Sinani.

U dokumentu se navodi da je Vlada Kosova do sada izdvojila novčanu pomoć za vreme pandemije kovida i poplava u Preševu, u 2024. godini povećala budžet za tri opštine na jugu na tri miliona evra, finansirala stipendije za studente i distribuciju knjiga na albanskom jeziku, kao i da je bila posvećena kosovskom zakonu o državljanstvu i podrška licenciranju lekara.

"U ovom dokumentu predlažemo povećanje fonda za 2025. godinu na četiri miliona evra u prioritetnim oblastima kao što su obrazovanje, kultura, sport, poljoprivreda i očuvanje nacionalnog nasleđa, koje su ključne za razvoj i dobrobit Albanaca u Srbiji", zaključila je Sinani.

image