Srbija i Balkan

Vulin odgovorio Hilu: Ni Ru­si­ja ni Ki­na ni­ka­da ni­su or­ga­ni­zo­va­le pro­test u Srbiji

Am­ba­sa­dor Hil ni­ka­ko da shva­ti da ni­je nje­gov man­dat da vla­da Sr­bi­jom, poručio je potpredsednik Vlade Srbije
Vulin odgovorio Hilu: Ni Ru­si­ja ni Ki­na ni­ka­da ni­su or­ga­ni­zo­va­le pro­test u Srbiji© Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug

Po­vo­dom iz­ja­ve ame­rič­kog am­ba­sa­do­ra Hi­la "da se SAD tru­de da ne po­dr­ža­va­ju de­mon­stra­ci­je u Sr­bi­ji, ali da ni­su 100 od­sto uspe­šni u to­me", pot­pred­sednik Vla­de Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­lin izjavio je da ni Ru­si­ja ni Ki­na ni­ka­da ni­su fi­nan­si­ra­le ni­jed­nu opo­zi­ci­o­nu par­ti­ju u Sr­bi­ji, ni­su or­ga­ni­zo­va­le ni­je­dan pro­test i ni­su nam re­kle u kom prav­cu Sr­bi­ja tre­ba da ide, i to ne za­to što ni­su ve­li­ke si­le već za­to što Sr­bi­ju po­štu­ju kao pri­ja­te­lja.

"Ne po­sto­ji do­ga­đaj u no­vi­joj srp­skoj isto­ri­ji ko­ji je lo­še za­vr­šio po Sr­bi­ju i Sr­be, a da ni­je bio fi­nan­si­ran iz SAD. Ta prak­sa ni­je pre­sta­la ni sa am­ba­sa­do­rom Hi­lom, a ka­da će, ne zna­mo. Ne­ma ni­jed­nog do­ga­đa­ja u no­vi­joj srp­skoj isto­ri­ji a da Ru­si­ja i Ki­na ni­su sta­le uz Sr­bi­ju. A ta­ko će i osta­ti. Ne­ma ni­jed­nog pri­me­ra da SAD i nji­ho­vi sa­ve­zni­ci ni­su zah­te­va­li da u za­me­nu za ubr­za­no član­stvo u EU uve­de­mo sank­ci­je Ru­si­ji ili pri­zna­mo 'Ko­so­vo', a ne­ma ni­jed­nog pri­me­ra da su Ru­si­ja ili Ki­na uslo­vi­le ga­sni aran­žman ili bi­lo ko­ju in­ve­sti­ci­ju po­li­tič­kim uslo­vi­ma. Am­ba­sa­dor Hil ni­ka­ko da shva­ti da ni­je nje­gov man­dat da vla­da Sr­bi­jom. Ima u Sr­bi­ji do­volj­no onih ko­ji­ma vla­da, ne­ka mu to bu­de do­volj­no, Sr­bi­jom ne mo­že", po­ru­čio je Vu­lin.

A po­vo­dom od­lu­ke da se ise­li Cen­tar za so­ci­jal­ni rad u Le­po­sa­vi­ću či­je uslu­ge ko­ri­sti oko 1.500 naj­u­gro­že­ni­jih gra­đa­na, Vu­lin je iz­ja­vio na­pad na ovaj cen­tar "sa­mo pro­ba za na­pad na si­stem so­ci­jal­ne za­šti­te na KiM i iži­vlja­va­nje Šip­ta­ra nad srp­skom si­ro­ti­njom, sta­ri­ma, ne­moć­nim, nad svi­ma ko­ji­ma je po­moć po­treb­na".

"Pod­se­ćam la­žo­ve iz EU da su pre 11 go­di­na svo­jim pot­pi­som ga­ran­to­va­li for­mi­ra­nje Za­jed­ni­ce srp­skih op­šti­na ko­ja ima pot­pu­nu in­ge­ren­ci­ju nad so­ci­jal­nom za­šti­tom u svim srp­skim op­šti­na­ma. Da je EU odr­ža­la svo­ju reč i is­po­što­va­la svoj pot­pis Kur­ti da­nas ne bi mo­gao da oti­ma ne­moć­nim i sta­rim. Oče­ku­jem da EU bri­lji­ra i po­zo­ve da se obe stra­ne uz­dr­že, a na­dam se da će ovaj put ima­ti bar ma­lo obra­za i da će pre­ću­ta­ti bar da nas ne vre­đa­ju", po­ru­čio je Vu­lin.

image