Protest Srba zbog najnovijeg privođenja Arsenijevića

Među prisutnima su i članovi Srpske liste Zlatan Elek, Dragiša Milović i Ivan Zaparožac

Više stotina građana okupilo se na protestu u Severnoj Mitrovici zbog hapšenja i određivanja pritvora lideru Srpske demokratije Aleksandru Arsenijeviću.

Okupljeni duvaju u pištaljke i nose transparente na kojima je prikazan kosovski premijer Aljbin Kurti sa natpisom "Sudija, porota i izvršitelj", kao i "Samo nek ide po redu".

Pojedinci nose i fotografije ranjenih mladića iz Štrpca na kojima piše "Od tvoje demokratije, plava sam ja", ali i transparente sa natpisom "Da li je EU zabrinuta?".

Među prisutnima su i članovi Srpske liste Zlatan Elek, Dragiša Milović i Ivan Zaparožac.

Okupljeni zvižde policiji zahtevajući da se Arsenijević pusti.

Članovi Srpske demokratije su policiji predali pretnje koje su dobijali putem društvenih mreža, zahtevajući da ih policija procesuira.

Potpredsednik Srpske demokratije Stefan Veljković, kazao je okupljenima da je ovo miran građanski protest, sa ciljem da se se iskaže nezadovoljstvo zbog policijske represije na severu Kosova. Istakao je da ovo okupljanje nije posvećeno samo Arsenijeviću, već i svim sugrađanima koji mogu da se sutra nađu na njegovom mestu.

Lideri Srpske demokratije ispred policijske stanice lepe odštampane slike sa društvenih mreža, na kojima su pripadnici tzv. kosovske policije koji pokazuju dvoglavog orla i nose simbole "velike Albanije".

Majka Aleksandra Arsenijevića, Zorica Arsenijević, izjavila je da će njenog sina najverovatnije sutra izvesti pred sudiju.

Navela da je njegovo hapšenje čin represije, zato što je on mirno i demokratski protestovao, i da nikoga nije ugrozio.

Tokom protesta građana, taksista je pokušao da prođe kroz okupljene demonstrante kod policijske stanice u Severnoj Mitrovici, ali mu građani nisu dozvolili.

Taksista je u automobilu imao amblem OVK što su građani protumačili kao provokaciju.

Pripadnici tzv. kosovske policije naredili su taksisti da se vrati nazad.

Okupljeni građani su potom krenuli u protesnu šetnju, od policijske stanice do glavnog mosta na Ibru.

Na kraju skupa i šetnje, okupljenima se obratila programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić.

"Šetnjom do mosta mi danas završavamo miran građanski protest protiv hapšenja našeg sugrađanina, u ovom slučaju lidera Srpske demokratije Aleksandra Arsenijevića zbog protestovanja protiv lokalnih službenika. Mi smo svi svedoci da lokalne vlasti nisu legitimne, to su priznale i države iz međunarodne zajednice, od njih je eksplicitno traženo da ne donose političke, već samo tehničke odluke. Oni su taj zahtev prekršili, donose političke odluke koje su vrlo štetne za srpsku zajednicu koja se duboko protivi. Neke od odluka su zaustavljene gradnje škole za romsku decu, povratničkog naselja i još niz takvih odluka", poručila je Andrić Rakić.

Kako je navela, svako se može naći u situaciji u kojoj je danas Arsenijević.

"Arsenijević je danas u pritvoru zbog protesta protiv takvih odluka, gde svi mi možemo da se nađemo a sve zbog toga što se lokalni službenici, koji su postavljeni a ne odabrani, od gradonačelnika koji su nelegitimni, osećaju pobogu ugroženo zbog toga što ljudi ne odobravaju njihovu politiku. To je potpuno neprihvatljivo, i međunarodna zajednica mora da reaguje", istakla je ona.

Andrić Rakić je zatražila reakciju međunarodne zajednice, jer je pravo na protest legitimno pravo svih.

"Mi smo svedoci da se srpska zajednica gura iz političkog i javnog prostora. Sa jedne strane nas pitaju zašto ne protestujemo, zašto ne pokazujemo nezadovoljstvo, a kada se ono pokaže onda završite u zatvoru zbog toga što smetate nelegitmnim ljudima da sprovode svoju jednostranu politiku. Tražimo oslobađanje Arsenijevića, ali i reakciju međunarodne zajednice koja mora da kaže da je pravo na protest neprikosnoveno, posebno pravo srpske zajednice na protest i njihovo učešće u političkom životu mora da bude zaštićeno", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sudija će odlučiti da li veće pravo imaju građani da protestuju ili, kako je istakla, nelegitimni službenici da se osećaju neprijatno dok šetaju ulicom.

"Arsenijević treba da izađe pred sudiju, sutra je krajnji rok, ne znamo kakav će biti dalji postupak protiv njega. To može da se desi danas, ali sutra mu ističe pritvor od 48 sati. I onda je na sudiji da oceni čije je pravo veće, naše da protestujemo ili pravo neligitimnih lokalnih službenika da se ne osećaju neprijatno dok šetaju ulicom u zajednici u kojoj ne žive ali donose odluke u njeno ime", zaključila je Andrić Rakić.