Euleks nije prihvatio da pomogne policiji tzv. Kosova da sprovede Dejana Pantića

Uhapšenog bivšeg policajca Dejana Pantića policija tzv. Kosova drži zatvorenog u kontejneru u blizini Jarinja, a zbog barikada ne mogu da ga sprovedu u Prištinu

Prištinske vlasti ne uspevaju da sprovedu uhapšenog Dejana Pantića, koji se nalazi blizu Jarinja zatvoren u kontejneru, rekao je direktor televizije T7 Leonard Kirćuki koji tvrdi, na osnovu informacija koje ima, da je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja tražio od Euleksa njegov transport do Prištine, ali da misija to nije prihvatila, prenosi "Periskopi".

"Izvori kažu da je Ministarstvo Dželjalja Svečlje, odnosno ono sa pantalonama zanimljivih boja koje se motaju po Mitrovici, zatražilo od Euleksa da helikopterom preveze Pantića od Jarinja do Prištine. Euleksje rekao 'Ne, ne želimo'. Ovo je suverenitet, prijatelji, a mi upiremo prstom u Eskobara", istakao je Kirćiku u emisiji Rubikon.

Prema njegovim rečima, oni koji kažu da Kurtijeva vlada pokušava da promeni situaciju na severu, intervencijama i uglavnom kontinuiranim napadima, bolje bi bilo da vide šta se dešava sa uhapšenim bivšim policajcem Dejanom Pantićem.

Podsetimo, šef Euleksa Lars Gunar Vigemark je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi.

"Imam kontradiktorne informacije. Imam informacije i da je primio terapiju i da nije. Istražujemo ovu situaciju. Mi smo dostavili lekove kosovskoj policiji u Leposaviću i zahtevali da budu dostavljeni gospodinu Pantiću koji je zadržan na lokaciji koju zvanično ne mogu da potvrdim, jer ne znam tačno gde je", izjavio je Vigemark u intervjuu za "Kosovo onlajn".

"Rečeno nam je da su lekovi dostavljeni. Ali postoje kontradiktorne izjave iz nekih izvora. Sada proveravamo, poslaćemo policijsku jedinicu i policijskog savetnika u Leposavić", ukazao je šef Euleksa.

"Vrlo je važno da gospodin Pantić bude tretiran prema svim odgovarajućim standardima, da je u odgovarajućem pritvorskom centru, jer nisam siguran na kojoj lokaciji je fizički pritvoren, da li je ta lokacija odgovarajuća prema kosovskom zakonu, da li se poštuju njegova prava, da li je video advokata, da li je u kontaktu sa porodicom", dodao je on.

"On mora da sarađuje u pogledu davanja izjave, mora biti svestan optužbi. Koliko razumem saslušan je putem video linka i određeno mu je zadržavanje od 30 dana. Budite sigurni da pomno pratimo ovaj slučaj", rekao je Vigemark.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je primarni zadatatak Euleksa na Kosovu stvaranje vladavina prava, aludirajući na izjavu šefa ove misije Larsa Vigemarka da ne zna gde je Dejan Pantić.

Petković je na Tviteru istakao da je izjava skandalozna.