Košarac: Krišto nije imala saglasnost da u Dubrovniku potpiše deklaraciju

Krištova je predsedavajuća koja ne može da potpiše ništa bez saglasnosti Saveta ministara, pogotovo ne bez saglasnosti Predsedništva BiH u čijoj je ustavnoj nadležnosti vođenje spoljne politike, rekao je zamenik predsedavajuće Saveta ministara

Savet ministara BiH nije razmatrao niti dao saglasnost za potpisivanje deklaracije u Dubrovniku na koju je potpis stavila predsedavajuća Borjana Krišto, niti za to ima saglasnost Predsedništva BiH, izjavio je danas zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac i najavio podnošenje prijave.

"Bićemo primorani da podnesemo određene prijave protiv Borjane Krišto, jer je nedopustivo, licemerno i nekorektno da izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima o kojima konsenzus u BiH ne postoji", rekao je Košarac za Srnu.

Košarac je istakao da je Krišto možda mogla u lično ime da istupi u Dubrovniku u vezi sa ukrajinskim sukobom, ali je nedopustivo da u ime BiH govori o "ruskoj agresiji".

Prema njegovim rečima, to nije stav Republike Srpske niti njenih predstavnika na zajedničkom nivou. "Samim tim, to nije zvaničan stav BiH. Borjana Krišto ne govori, niti može govoriti u ime nas iz Republike Srpske", rekao je Košarac

On je objasnio da je Krištova predsedavajuća koja ne može da potpiše ništa bez saglasnosti Saveta ministara, pogotovo ne bez saglasnosti Predsedništva BiH u čijoj je ustavnoj nadležnosti vođenje spoljne politike.

Košarac je ocenio da se Krištova ponovo odlučila na jednostran pristup, samovolju i nekorektno političko ponašanje, izigravajući premijera nepostojeće vlade BiH.

"Ona to nije. BiH nema vladu, već Savet ministara BiH koji se sastavlja od ministara iz Srpske i Federacije BiH i predstavlja pomoćni organ Predsedništva BiH", istakao je on.

Košarac je napomenuo da je stav Republike Srpske o dešavanjima u Ukrajini poznat i da je neprihvatljiva konstatacija o "ruskoj agresiji".

Potpisnici Deklaracije trećeg Samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", održanog u Dubrovniku, istakli su podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a potvrđena je i nepokolebljiva posvećenost pružanju kontinuirane višestrane podrške toj zemlji.