Srbija i Balkan

Stejt department zabrinut zbog crnogorskog predloga zakona o stranim agentima

Sjedinjene Američke Države, čini se, veruju da je samo njihov zakon o kontroli rada NVO, skrojen po meri demokratije
Stejt department zabrinut zbog crnogorskog predloga zakona o stranim agentima© Greg Mathieson/Mai/Getty Images

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog mogućih posledica koje bi zakon o stranim agentima koji je predložen u Crnoj Gori, mogao imati na demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobode izražavanja i udruživanja, kažu iz Stejt departmenta za "Glas Amerike" nakon najave da će koalicija "Za budućnost Crne Gore", predložiti usvajanje propisa koji predviđa transparentnije delovanje NVO.

Stejt department navodi da bi u Crnoj Gori, saveznici u NATO-u i kandidatkinji za članstvo u Evropskoj uniji, takav zakon mogao ograničiti građanski prostor.

"Mogao bi stigmatizovati organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju života građana Crne Gore i ometati kritički rad nezavisnih medija koji javnost izveštavaju na osnovu činjenica. Ti elementi izrazito su značajni za sve demokratske institucije i sisteme", navedeno je u odgovoru portparola Stejt departmenta "Glasu Amerike".

Prethodno je Vlada Crne Gore saopštila je da ostaje na "evropskom putu" i da neće razmatrati eventualni takav predlog, za koji je, međutim, koalicija koju predvodi Andrija Mandić najavila je da će biti zasnovan na Zakonu o registraciji stranih agenata u Sjedinjenim Američkim Državama (FARA).

„Ne vidimo zašto bi bilo kome smetalo povećanje transparentnosti čitavog društva po uzoru na najveće demokratske tekovine zapadnog sveta.

"Vlada je u potpunosti posvećena putu Crne Gore ka EU. Eventualni predlog zakona se ne može naći na njenom dnevnom redu", rečeno je "Glasu Amerike" iz vlade. Isti izvor navodi da je stav premijera Spajića isti kao stav njegovog "Pokreta Evropa sad" (PES), koji je saopštio da neće podržati takav zakon.

Sjedinjene Američke države, koje su inače, i među najvećim finansijerima nevladinog sektora u brojnim državama širom planete, izgleda da se "principijelno" protive svim zakonima o stranim agentima – sem sopstvenom.

Velike osude stizale su iz Amerike i na račun Republike Srpske koja je pripremala ovakav propis, pa ga povukla, kako je tada rečeno "na doradu", ali i u Gruziji, koja je ovaj zakon usvojila ali uz prestanak podrške zapada njenom "evropskom putu".

I Moskva je svojevremeno slušala pridike Zapada iako je ruski zakon nastao upravo po ugledu na američki zakon (FARA) usvojen davne 1938. godine koji je i danas na snazi.

image