Srbija i Balkan

Ruski analitičar o samitu u Dubrovniku: Vučić je kao olovni vojnik

Rusija već nekoliko vekova podržava Srbiju koja je sada stisnuta između država Severnoatlatnske alijanse, napomenuo je sagovornik RT
Ruski analitičar o samitu u Dubrovniku: Vučić je kao olovni vojnik© Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu via Getty Images

U svetlu geopolitičke konfrontacije Rusije i Zapada u poslednjih nekoliko godina, srpski predsednik Aleksandar Vučić obreo se u teškoj situaciji jer mora da balansira između nastojanja da održi dobre odnose sa Moskvom i potrebe da ispuni sve zahteve Brisela i Vašingtona, smatra član komiteta za međunarodne odnose Državne dume Rusije Dmitrij Belik.

"Obruč oko Srbije se sužava, a Vučiću je sve teže da donosi nezavisne odluke. Srbija je, budući da je okružena zemljama NATO i EU, prinuđena da se stalno opravdava i sluša o tome kako treba da napravi izbor između Zapada i Rusije", rekao je on.

Istovremeno, politikolog Evgenije Mihajlov u izjavi za RT kaže da Vučić, uprkos pritiscima, uspeva da očuva nezavisnost prilikom donošenja odluka.

"On je kao olovni vojnik. On priznaje teritorijalnu celovitost Ukrajine, ali ne želi da učestvuje u antiruskoj politici. Opet, potrebno je razumeti da u suprotnom, njega ne bi razumeli u samoj Srbiji", rekao je ruski analitičar.

Mihajlov je naveo da Rusija već nekoliko vekova podržava Srbiju koja je sada stisnuta između država Severnoatlatnske alijanse.

"Vučić, takođe, dobro razume da će se pitanje Ukrajine kad-tad rešiti u korist Rusije, zato i donosi takve odluke", zaključio je analitičar.

image