Vučić sa Erdoganom: Jačanje bezbednosti i ekonomskih veza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan trenutno je u četvrtoj zvaničnoj poseti Srbiji, gde ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić koji je njegov dolazak ocenio kao novu priliku za jačanje prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje.

Dvojica lidera nalaze se ispred Palate Srbija, gde je turskom gostu priređen svečani doček uz počasni plotun i intoniranje himni dve države. Turskog predsednika dočekao je i premijer Miloš Vučević kao i ostali članovi Vlade Srbije. Uz Erdogana, u Srbiji je i turska delegacija čiji je deo i turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

"Poseta jednog od najuticajnijih državnika savremenog sveta, kakav je predsednik Erdogan, za Srbiju je uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj. Na političkom planu, ova poseta daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta", naveo je predsednik Vučić na Instagramu.

Turska i Srbija, kako je podsetio, imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije.

"Ekonomija je još jedan od ključnih aspekata ove posete. Turska je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, a razgovaraćemo o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama", dodao je Vučić.

On je Erdoganovu posetu ocenio kao značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima i jačanje "platforme za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu".

Nakon ceremonije, turski i srpski predsednik održali su sastanak u četiri oka,  a zatim je održana Četvrta sednicu Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske koju su vodili Vučić i Erdogan. Sledi potpisivanje sporazuma.