Srbija i Balkan

Vranješ: Što pre raspisati referendum u Srpskoj o procesu protiv Dodika i Lukića

Ambasador BiH u Beogradu je podsetio da Sud i Tužilaštvo BiH nisu dejtonska i ustavna kategorija, već da su nametnuti odlukom visokog predstavnika i do danas nisu konstitucionalizovani
Vranješ: Što pre raspisati referendum u Srpskoj o procesu protiv Dodika i Lukića© FOTO TANJUG/ MSP

U Republici Srpskoj je potrebno što pre raspisati referendum na kojem bi se građani izjasnili da li u Sudu BiH treba da se vodi proces protiv predsednika Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića i da li bi prihvatili presudu, izjavio je danas ambasador BiH u Beogradu Aleksandar Vranješ.

"Na taj način građani treba da obavežu sve nosioce vlasti kako da postupaju u slučaju ovakvih presuda. Moramo da napravimo odbrambeni mehanizam, jer je ovaj koncept usmeren na rušenje autonomije Republike Srpske", rekao je Vranješ u izjavi za RTRS.

Istakao je da je jedinstvo ključno u ovom trenutku, kada se Srpska suočava sa brojnim udarima i izazovima.

On je istakao da je suđenje Dodiku i Lukiću apsurdno, kao i postojanje Suda i Tužilaštva BiH koji, kako kaže, rade protiv Srpske i srpskog naroda.

Vranješ je podsetio da Sud i Tužilaštvo BiH nisu dejtonska i ustavna kategorija, već da su nametnuti odlukom visokog predstavnika i do danas nisu konstitucionalizovani.

"Nepostojeći sud na bazi optužnice nepostojećeg tužilaštva i optužnice sudi predsedniku Srpske na bazi nepostojećeg krivičnog dela koji je nametnuo nepostojeći visoki predstavnik", naveo je Vranješ.

On je istakao da se ovim procesom, koji je nazvao lakrdijom, želi uskratiti pravo Dodiku da na političko delovanje i da se obračunaju sa nosiocima vlasti iz reda srpskog naroda na teritoriji BiH.

"Imamo potpuni apsurd kada je reč o procesu i vidimo da nikakav racionalni, pravni mehanizam ne može to da objasni. Dodik je pristao na sve ovo kako bi upravo sav ovaj apsurd raskrinkao", naveo je Vranješ.

Istakao je da iza procesa protiv Dodika i Lukića stoji i deo međunarodne zajednice, posebno Ambasada SAD, koja tretira BiH kao svoju koloniju.

image