Vučić sa Erdoganom: Razgovori o KiM, BiH i "bajraktarima"

Predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu upriličen je doček ispred Palate Srbija, nakon čega je lider ove zemlje razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanaka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je da je uveren kako će njegova poseta pomoći daljem unapređenju odnosa.

"Zahvalan sam predsedniku Erdoganu što je uvek imao volju da poseti Srbiju i da razgovaramo o mnogim nelakim pitanjima. Danas smo pričali o brojnim geopolitičkim temama, ali i problemima sa kojima se suočavaju Srbija i Turska, ali i zajedno Srbija i Turska", rekao je Vučić.

On je dodao da je sa turskim predsednikom pričao i o evropskom putu dve države, ali i brojnim globalnim inicijativama.

Predsednik je istakao da će dve zemlje završiti godinu sa 2,6 milijardi evra trgovinske razmene, a da je ta cifra nekada iznosila svega nekoliko stotina miliona evra. Istakao je i da je veliki broj turskih turista koji dolaze u našu zemlju, ali i naših turista koji rado posećuju Tursku.

"Turska je zemlja sa kojom se trudimo da gradimo prijateljske odnose. Reč je o snažnoj državi, i politički i ekonomski, ne samo na evropskom i svetskom nivou", rekao je Vučić.

Dodao je da ono što produbljuje poverenje dve države jeste dogovor da se uspostave mnogo bliži odnosi i saradnja u okviru vojnih i bezbednosnih odnosa. 

"U svim sferama naša saradnja mora da raste, zahvalni smo turskim investitorima jer postoje mesta u Srbiji koja opstaju upravo zahvaljujući njima", rekao je Vučić.

Dva lidera pričala su o situaciji na Balkanu.

"Pažljivo sam slušao Erdogana, koji je govorio o situaciji u Srbiji, međunarodnom pravu, ali i situaciji u BiH i podršci koju dajemo njenom teritorijalnom integritetu. Zahvalan sam Erdoganu i Turskoj što su želeli da nas čuju. Cenimo politiku Erdogana koji vodi nezavisnu i suverenu politiku koja se vodi u interesu građana. Mi smo mnogo manja zemlja od Turske, ali se trudimo da vodimo svoju politiku. To je jedan od mostova Ankare i Beograda", rekao je Vučić.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, naveo je da je namera da se posle dve godine ponovo pokrenu odnosi dve zemlje.

"Intenzivno smo radili na razvoju prijateljstva i veza i naša razmena je postavila put za budućnost naših odnosa i signal je da postoji dosta uslova za poboljšanje", rekao je Erdogan.

On je naveo da je sa Vučićem pričao o situaciji u Ukrajini, na Bliskom istoku i drugim delovima sveta.

"Mi smo u našem zlatnom dobu saradnje, a ekonomski odnosi upravljaju našim sveukupnim odnosima", istakao je.

Erdogan je dodao da je sa Vučićem razmenio mišljenja o situaciji u svetu i miru na Balkanu.

"Jako je važno imati zdrav razum kad je reč o pristupu tenzijama i svemu što se nedavno dešavalo na Kosovu. Potvrdili smo našu rešenost da zaštitimo stabilnost u BiH koja je vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir, ali i promeniti. Mislim da će Srbija igrati vrlo konstruktivnu ulogu u tome", rekao je Erdogan.

On je rekao da Turska, koja je kako znamo priznala nelegalnu nezavisnost "Kosova", podržava suverenitet Ukrajine i Palestine.

Predsednik Srbije istakao je da je turskom kolegi zahvalan što su uvek, čak i kad nisu saglasni, mogli da razgovaraju.

"Zahvalan sam im što razumeju probleme na Balkanu i znaju da je mir jedini način na koji se ti problemi mogu rešiti", istakao je.

I Turska i Srbija su u poziciji da zajedno ruku pod ruku idu napred, ka zaštiti mira, saglasio se Erdogan, navodeći da je radi zaštite mira potrebno razviti i saradnju u oblasti namenske industrije.

Na pitanje da li saradnja u oblasti namenske industrije znači i saradnju u oko nabavke turskih dronova "bajraktar", Erdogan je odgovorio da je tokom razgovora tema bila i "mogućnosti koje turska industrija ima u domenu odbrambenih vazdušnih sredstava, odnosno dronova, koji bi mogli biti osnova saradnje u oblasti namenske industrije".

Vučić je rekao da iako je turska industrija jača, ni srpska vojna industrija nije za potcenjivanje.

"Imam veliko poverenje u Erdogana i njegov odnos prema miru i stabilnosti i to je nešto u čemu obe strane mogu samo da dobiju. Imamo mnogo ideja, sastavili smo šta sve možemo da dobijemo od turske vojne industrije, ali šta zajedno možemo da ostvarimo u budućnosti", rekao je predsednik Srbije podvlačeći da Srbiju ne interesuju razgovori, već da želi da ima snage da odvrati ratove.