Italijanski general Barduani preuzeo dužnost komandanta Kfora od Ulutaša

U problematičnim vremenima u kojima živimo, misija Kfora je bitna ne samo za Zapadni Balkan, već i za celu evroatlantsku zajednicu, rekao je Barduani

Na svečanoj ceremoniji u bazi "Filmski grad" u Prištini danas je održana primopredaja dužnosti komandanta Kfora, pri čemu je dosadašnjeg turskog generala Ozkana Ulutaša zamenio italijanski general Enriko Barduani.

"Nećemo zaboraviti posvećenost pripadnika Kfora trajnom miru na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Hvala mom prethodniku Ulutašu na sjajnom liderstvu koje je pokazao. U problematičnim vremenima u kojima živimo, misija Kfora je bitna ne samo za Zapadni Balkan, već i za celu evroatlantsku zajednicu", rekao je Barduani, uz ocenu da je Kfor uspeo da stvori "bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu".

On je istakao da će Kfor nastaviti da izvršava svoju ulogu nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244.

Odlazeći komandant Ulutaš izjavio je da još uvek postoje prepreke za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a da NATO i Kfor podržavaju dijalog kao jedini okvir za trajno rešenje nerešenih pitanja.

"Na osnovu stečenog iskustva, verujem da se ove prepreke mogu prevazići uz upornost i konstruktivan stav svih strana", rekao je Ulutaš.

Ceremoniji primopredaje prisustvovali su komandant Komande združenih snaga u Napulju Stjuart Manč, kao i predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, i drugi prištinski političari.

Prisustvovao je i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto, kao i iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi.

Barduani je 29. komandant misije Kfor, a 14. koji dolazi iz Italije, prenosi portal "Kosovo onlajn".

On je prethodno dva puta službovao na AP KiM: prvi put 2001. godine u svojstvu zamenika šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru operacije NATO-a "Zajednički čuvar", a potom i 2015. i 2016. godine kao šef kabineta u Komandi Kfora.