Sulejman Ugljanin, Šaip Kamberi i Pavle Grbović: Kako je nastao novi poslanički klub u Skupštini

U Skupštini Srbije nedavno je šestoro poslanika sastavilo poslanički klub

Da je u politici sve moguće, ovih dana se pokazalo u Skupštini Srbije kada je formiran novi poslanički klub.

Šestoro poslanika okupilo se u grupu pod nazivom "Pokret slobodnih građana (PSG) – Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA Sandžaka) – Partija za demokratsko delovanje (PDD)".

Predsednik grupe je Pavle Grbović, inače lider Pokreta slobodnih građana, dok je njegov skupštinski zamenik Ahmedin Škrijelj iz stranke Sulejmana Ugljanina, odnosno SDA Sandžaka.

U ovu grupu ušao je i Šaip Kamberi, politički saradnik Aljbina Kurtija.

Ništa čudno za udruženje Kamberija i Ugljanina, jer su u prošlom sazivu zajedno bili članovi poslaničke grupe "Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", sa listom vojvođanskih Hrvata "Zajedno za Vojvodinu".

Nakon što je ova manjinska lista postala deo većine oko SNS-a, a njihov predvodnik Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Kamberi je napustio poslaničku grupu i delovao samostalno.

Najveće iznenađenje je kako se Grbović našao u ovom društvu. On je u prethodnom periodu bio mlada nada opozicije i to onog bloka koji je predstavljala Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa.

Međutim, Grbović se našao u sukobu sa SSP-om nakon raspisivanja ponovnih izbora u Beogradu. Grbović je uz Zeleno-levi blok bio za izlazak na birališta, dok je Đilas tražio da se izbori bojkotuju.

Tako se sukob među koalicijom "Srbija protiv nasilja" u Beogradu prelio se na Skupštinu Srbije gde su poslanici PSG-a izbačeni iz poslaničke grupe koja je već bila formirana sa SSP-om.

Ostaje nejasno zašto se Grbović nije pridružio grupi Zeleno-levog fronta, nego je mesto pronašao među poslanicima SDA i Kamberija.

Podsetimo, ovo su poslanici koji su inicirali donošenje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, otvoreno lobiraju za priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova i ne kriju svoju saradnju sa Kurtijem.