Od Gundulića i Marulića do borbe protiv srpskog sveta: Splitski branitelji protiv Aleksandre Prijović

Koncerti Aleksandre Prijović u splitskoj dvorani na Gripama zakazani su za 9. i 10. novembar, a organizator je zagrebačka firma "Junik"

Splitski branitelji okupljeni u dva udruženja oštro su kritikovali organizatore koncerta srpske pevačice Aleksandre Prijović u tom gradu, zakazane za 9. i 10. novembra, jer bi trebalo da budu održani uoči Dana sećanja na žrtve domovinskog rata i Dana sećanja na vukovarsku žrtvu.

Oni su istakli da "ne traže njihovu zabranu, već promišljenost onih koji ih organiziraju". Dani sećanja na žrtve domovinskog rata i žrtvu Vukovara u Hrvatskoj se obeležavaju 18. novembra.

Splitski veterani su na konferenciji za novinare podsetili da će koncerti biti održani i u godini obeležavanja petstote godišnjice od smrti "oca hrvatske književnosti" Marka Marulića.

"Svedočimo ponovljenom pokušaju kulturnog uzdizanja građana Splita i okoline nametanjem muzičko-kulturnog sadržaja Srbije", rekli su veterani.

Predsednik branitelja Ivan Turudić je rekao da "Srbija ovim sistemski i dugoročno sprovodi dugoročni i detaljno razrađeni plan 'srpskog sveta', između ostalog, i prisvajanjem hrvatskih kulturnih veličina kao što su Gundulić i Marulić".

Turudić je ustvrdio da "ne iznenađuje manipulacija, laganje i nameran odabir datuma održavanja koncerata uoči Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje".

Smatraju da su Grad Split i organizatori trebalo da održe koncerte u nekom drugom terminu.

"Nemojte stavljati so na ranu porodicama poginulih branitelja i svim Hrvatima", rekao je Turudić.

Koncerti Aleksandre Prijović u splitskoj dvorani na Gripama zakazani su za 9. i 10. novembar, a organizator je zagrebačka firma "Junik", preneli su hrvatski mediji.

Oni su deo turneje "Od istoka do zapada", koja je započeta sa tri koncerta u Beogradskoj areni u septembru 2023. godine.

Turneja je provukla veliku pažnju u Hrvatskoj, a Aleksandra Prijović je u decembru iste godine rasprodala rekordnih pet Arena Zagreb. Procenjuje se da je na njenim koncertima u hrvatskoj prestonici bilo više od 85.000 ljudi – više nego u bilo kom drugom gradu na Balkanu.

Pored Zagreba, ona je u Hrvatskoj nastupala i u Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Zadru. Ti koncerti su, takođe, privukli veliku pažnju publike.