Srbija i Balkan

NATO komandant: Ne podržavamo da se most na Ibru otvori sada

Moglo bi da izazove opasnost na Kosovu i Metohiji, kaže Manč
NATO komandant: Ne podržavamo da se most na Ibru otvori sadaGetty © Andrew Aitchison

Politika NATO-a je da u ovom trenutku most na Ibru ne bi trebalo otvarati, izjavio je komandant Komande združenih snaga u Napulju Stjuart Manč.

"Trebalo bi da bude deo dijaloga između zainteresovanih strana. To je političko pitanje u ovom trenutku, a ne vojno. Razlog što se sada ne otvara zbog mogućnosti da bi moglo da izazove opasnost i ugrozi slobodu kretanja na Kosovu", rekao je on.

On je u izjavi za medije nakon primopredaje dužnosti na čelu KFOR-a rekao da je Alijansa već 25 godina na Kosmetu, te da je nekoliko prethodnih godina bilo izazovno po pitanju stabilnosti, zbog čega su povećali broj trupa.

"Ima izazova, neki su domaći, a neki internacionalni", rekao je Minč.

Napomenuo je da KFOR ima otvorenu komunikaciju sa svim bezbednosnim snagama u regionu da bi razumeo koje su im aktivnosti.

"Te organizacije bile su transparente u komunikaciji sa KFOR-om, i u ovom trenutku ne vidimo razloga za zabrinutost", rekao je on.

Mandat KFOR-a je, kako ističe, da ne radi na transformaciji takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

"To je druga posebna NATO organizacija, druge nacije rade sa KBS, to je van NATO-a i KFOR-a. I druge NATO organizacije rade na civilnoj zaštiti samoj", rekao je Manč.

Na pitanje da je Kurti zatražio da se Kopnena zona bezbednosti vrati na onu od pre 2001. godine, Manč je istakao da nije spreman da o tome diskutuje u ovom trenutku.

On je takođe istakao da Kfor radi sa svim zajednicama na Kosovu, i da postoji interakcija sa srpskom zajednicom, kako bi obezbedio slobodu kretanja i bezbednost i sigurno okruženje.

Na pitanje da li je Kfor bio obavešten od strane tzv. kosovske policije da će akcije zatvaranja srpskih institucija biti preduzete, Manč je odgovorio:

"Kosovska policija je prvi, Euleks drugi, KFOR treći bezbednosni faktor. Komunikacija između ovih organizacija je važna i u dobroj volji."

image