Ruska ambasada odgovorila Hilu: Srbija nije sama, ima na koga da se osloni

Američki ambasador u Srbiji u nedavnom intervjuu napao je Rusiju i Kinu da tobože izazivaju nestabilnost u Srbiji organizovanjem protesta, dovodeći u pitanje šta Rusija čini za Srbiju. Ruska ambasada podseća Hila na neupitne činjenice

Učestali su pokušaji ambasadora SAD u Beogradu da govori na temu Rusije i rusko-srpskih odnosa koji ne spadaju u njegov mandat, a to se radi isključivo u cilju da se baci senka na partnerstvo Moskve i Beograda koje se kovalo vekovima, a i na spoljnu politiku obe države, upozorila je danas ambasada Ruske Federacije u Srbiji.

"Kao mantra se ponavljaju potpuno lažne teze o navodnoj pripadnosti Srbije 'zapadnoj porodici' i 'kretanju zemlje prema Zapadu'. Nije na Vašingtonu niti na nama da određujemo mesto Srbije i vektor njenog razvoja. To je prerogativ njenog naroda", ocenila je ruska ambasada.

U saopštenju se ističe da kao predstavnici Globalne većine koja ne prihvata hegemoniju Vašingtona, nemaju nameru da učestvuju u tim prljavim igrama bez pravila (tačnije, po pravilima koja Amerikanci stalno prepisuju za svoje sebične interese).

"Međutim, nećemo ni da tolerišemo otvorene laži i izvrtanje činjenica. Preporučujemo američkom diplomati da shvati da ne valja pribegavati unapred zlonamernim metodama rada usmerenim protiv bilo koje treće zemlje", navodi se u saopštenju.

Ovo reagovanje ruske ambasade stiže nakon intervjua američkog ambasadora Kristofera Hila u kojem je optužio Rusiju i Kinu da se mešaju u unutrašnje prilike u Srbiji, pre svega po pitanju protesta protiv iskopavanja litijuma.

"Ja ne vidim šta Rusija radi, ne ulaže u Srbiju, već naprotiv, Rusija pokušava da uspori svako kretanje Srbije ka Zapadu", poručio je Hil u intervjuu za N1.

S tim u vezi, ruska ambasada podseća da upravo Rusija dosledno podržava teritorijalni integritet Srbije u odnosu na Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija i nastoji da se poštuje rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN koja je fundamentalna za rešavanje kosovskog pitanja, kao i Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini od 1995. godine.

Ne zahteva od Beograda da se odrekne uzajamno korisne saradnje sa bilo kim. Razvija odnose sa Srbijom isključivo na principima međusobnog poštovanja, nemešanja u unutrašnje stvari, suverene ravnopravnosti, fer konkurencije, "unakrsne" promocije dostignuća u oblasti nauke, obrazovanja, kulture i umetnosti.

Dugi niz godina jeste – i spremna je da ostane – pouzdan garant stabilnog snabdevanja energijom, modernizacije sektora nafte i gasa i elektroprivrede zemlje u celini. Gradi moderne železnice i dispečerski centar za upravljanje njima. Aktivno istražuje, rame uz rame sa Srbima, sferu savremenih urbanih usluga. Nudi inovativne metode u medicini.

Doprinosi značajnom jačanju odbrambenih sposobnosti i suzbijanju posledica prirodnih i tehnogenih katastrofa. Naravno, lista je daleko od potpune, ali nadamo se da stvara opštu sliku "zdravog" stanja i odličnih perspektiva rusko-srpskog dijaloga.

"Ambasador SAD više voli da 'ne vidi' sve ovo. Pa, okruživati se iluzijama, predstavljati snove kao realnost, njegova je lična stvar koja, uvereni smo, nema nikakve veze sa percepcijom većine Srba", navodi se u reagovanju ruske ambasade.

Hil, čija karijera je vezana za prostor Balkana, opet je u spomenutom intervjuu kazao kako je zatečen što povratkom u Beograd zatiče nerešene odnose Beograda i Prištine.

"Istakli bismo još samo glumljeno iznenađenje Amerikanca da po povratku na Balkan posle 20 godina odsustva navodno nije uočio nikakav napredak između Beograda i Prištine. U suštini, u tome nema ničeg čudnog – problemi koji su stvoreni varvarskom agresijom SAD i NATO na Jugoslaviju 1999. godine i naknadnim nezakonitim koracima Vašingtona i njegovih vazala da odvoje Kosovo od Srbije toliko su duboki i bolni da se mogu rešiti samo uz konsolidovane napore, kako mi kažemo, 'celog sveta', i prisustvo dobre volje među involviranim stranama, koju Priština i njeni zapadni pokrovitelji nisu imali i nemaju", ističe ambasada.

Ali tu nije kraj, ambasada Ruske Federacije u Srbiji ima posebnu poruku:

"Učinićemo sve što zavisi od nas da obezbedimo zaista pravedan ishod zasnovan na međunarodnom pravu. Srbija tu uopšte nije sama, ima na koga da se osloni."

Ruska ambasada poručuje da će učiniti sve što zavisi od njih da obezbedimo zaista pravedan ishod zasnovan na međunarodnom pravu.

Ambasadoru SAD, ipak, pošto je toliko sklon ekspanzivnom tumačenju svojih ovlašćenja, jako preporučuju da se osvrne na postupke sopstvene zemlje u drugim regionima u proteklim decenijama i podeli sa srpskom publikom – samo najzad iskreno – sentencije o tome u kojim kriznim zonama je vašingtonska diplomatija ili "ratna mašinerija" postigla odlučujuće uspehe.

"U Libiji? Siriji? Iraku? Avganistanu? Na Korejskom poluostrvu? Možda u izraelsko-palestinskim odnosima? Zaustavivši dah, čekamo odgovor", zaključuje se.