Srbija i Balkan

Ambasada Rusije u Srbiji poručila ruskim medijima: Sve radite kako treba!

Pozivamo zvaničnike sa sedištem u Briselu da se ne zanose u njihovom izigravanju cenzora, što nema nikakve veze sa demokratijom i transparentnošću, poručili su u ruskoj ambasadi u Beogradu
Ambasada Rusije u Srbiji poručila ruskim medijima: Sve radite kako treba!www.globallookpress.com © Zakariya Yahya/Keystone Press Agency

Ambasada Ruske Federacije u Srbiji saopštila je da je revoltirana bezobzirnošću sa kojom jedna od "govorećih glava" Evropske komisije Peter Stano zahteva da Srbija "hitno preduzme mere za borbu" protiv ruskih medija.

"Sada, međutim, postaje apsolutno jasno po čijem je nalogu radila NVO 'Reporteri bez granica', čiji je odgovarajući izveštaj u suprotnosti ne samo sa zdravim razumom i profesionalnom novinarskom etikom, već i sa fundamentalnim principima poštenja i nepristrasnosti", navodi se u saopštenju.

U ambasadi ističu da su uvereni da su grozničavi pokušaji birokratije EU osuđeni na propast, u najgorim tradicijama srednjovekovne inkvizicije, da se stanovništvu evropskih zemalja veštački ograniči pristup informacijama i da je sve to očigledan pokazatelj njene sopstvene neubedljivosti pred licem istine.

"Pozivamo zvaničnike sa sedištem u Briselu da se ne zanose u njihovom izigravanju cenzora, što nema nikakve veze sa demokratijom i transparentnošću. Duboko smo zahvalni zaposlenima u medijima koji su izloženi nezasluženom progonu na Zapadu. Teškoće koje sada morate da prevazilazite samo potvrđuju: sve radite kako treba!", poručila je ruska ambasada.

Podsetimo, portparol Evropske unije Peter Stano, u jeku sve većeg progona ruskih medija, izjavio je da Srbija "mora da preduzme hitne mere u borbi protiv dezinformacija ruskih medija".

On je tako reagovao na izveštaj "Reportera bez granica" koji su čitav projekat posvetili našoj medijskoj kući, posebno tražeći da se zabrani rad RT Balkan.

Stano je rekao da su ruski javni mediji, uključujući RT u "svim njegovim oblicima", postali instrument Kremlja u ratu protiv Ukrajine i "kanal za širenje i manipulaciju informacijama".

image