Admiral Manč: NATO održava stalno prisustvo na mostu u Kosovskoj Mitrovici da bi ga osigurao

Manč je rekao da su tu, ako bi došlo do nasilja, tzv. kosovska policija, zatim Euleks, a potom Kfor kako bi održali bezbedno i sigurno okruženje

Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Stjuart Manč izjavio je danas, odgovarajući na pitanje kako bi NATO reagovao ako bi došlo do novih jednostranih poteza, odnosno ako bi Priština odlučila da zatvori univerzitet i bolnice u okviru srpskog sistema na severu KiM, da je mnogo diplomatskih aktivnosti koje se odvijaju kako bi se ta pitanja rešila i da su to politička pitanja.

Manč je, odgovarajući na pitanje "Kosovo onlajna", rekao da su tu, ako bi došlo do nasilja, tzv. kosovska policija, zatim Euleks, a potom Kfor kako bi održali bezbedno i sigurno okruženje.

Govoreći o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čije je otvaranje najavila Priština, Manč je naveo da NATO održava stalno prisustvo na tom mostu da bi ga osigurao i da je to političko pitanje više nego vojno.

"Misli o otvaranju su prisutne, ali to bi trebalo da se dogodi u okviru dijaloga pod okriljem EU, koji je mesto gde bi politički dijalog trebalo da se vodi. Most je zaista političko pitanje, više nego vojno. Mi ga obezbeđujemo kako bi celokupna situacija na Kosovu bila bezbedna i sigurna", rekao je Manč.

Dodao je da je zadovoljan saradnjom sa srpskim oružanim snagama.

"Da, imamo dobru saradnju tamo i redovan dijalog kako bismo razumeli njihove operacije i njihove namere, a oni su transparentni i otvoreni u vezi s tim. Imamo poverenje u te komunikacije", rekao je Manč.

Govoreći o operativnim rezervnim snagama koje bi mogle da se rasporede na Kosovu i Metohiji, ukoliko bi, kako kaže, za tim bilo potrebe, naveo je da su te snage već bile raspoređene prošle godine u maju i septembru, a da je nivo iznad toga strateška rezervna snaga koja je pod nadležnošću komandanta savezničkih snaga u Evropi.

Prema njegovim rečima, najnovija među ovim rezervnim snagama je saveznička rezervna snaga, koja je kreirana u julu i ovo je njeno prvo raspoređivanje.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do sukoba na severu KiM, Manč je ocenio da postoji stalni rizik zbog, kako je naveo, "nedostatka saradnje u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU".

"Radimo kontinuirano na rešavanju razlika i sprečavanju tenzija. Postoji zabrinutost da bi oštra politička retorika mogla inspirisati neke nevladine snage da izvrše nasilje, poput onoga što se dogodilo prošle godine u maju i septembru", rekao je Manč.