Srbija i Balkan

Dačić: Međunarodna zajednice se slaže da je najveći problem Kurti

Danas je sednica Evropskog saveta, svi lideri EU su na tom sastanku i sigurno će biti reči i o situaciji na Kosovu, rekao je šef srpske diplomatije
Dačić: Međunarodna zajednice se slaže da je najveći problem KurtiNone © ATA Images

Izjava specijalnog predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o ZSO i pristup SAD oko tog pitanja jasno govori šta međunarodna zajednica misli o Aljbinu Kurtiju i njegovim potupcima, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Hepi. 

"Eskobar je upotrebio formulaciju za Briselski sporazum koja ide nama u prilog. Rekao je da je taj sporazum pravno obavezujući. Neki drugi evropski predstavnici nisu toliko črsti po tom pitanju. Berbok mi je rekla da nijedan 'kosovski' premijer neće prihvatiti formiranje Zajednice srpskih opština. Međutim, kada je potpisivan Briselski sporazum Hašim Tači je bio premijer. On ga je potpisao. Paradoks je da za neke postoji Briselski sporazum, a za neke ne", poručio je ministar Dačić u emisiji "Dobro jutro Srbijo".

Navodi da je očigledno da Priština ne želi da se bilo šta poštuje i tu se dovodi u pitanje i nastavak dijaloga. U papirima Solunskog samita se poziva na rezoluciju 1244. Sve tvrdnje da sporazumi i rezolucije nisu aktuelni su u funkciji ohrabrivanja Kurtija da ništa ne prihvata i da nastavi svoju agendu.

"U narednim danima će se raditi na deeskalaciji, a tek onda može da se priča o ozbiljnijim temama koje se temelje na Briselskom sporazumu", kaže šef srpske diplomatije.

Dačić je prokomentarisao stav međunarodne zajednice koji se tiče povratka kosmetskih Srba u kosovske institucije.

"Ni malo nije jednostavna situacija. Srbi nemaju mesta i način da se vrate u institucije. Predstavnici međunarodne zajednice su se izjasnili da je trenutno najveći problem Kurti. Smatraju da dok je Kurti na vlasti neće biti ništa od poštovanja Briselskog sporazuma", kazao je Dačić.

Ministar je rekao da je neizvesno šta će se dešavati sa Kosovom i Metohijom nakon apliciranja za članstvo u EU.

"Sijarto mi je lično obećao da će glasati protiv! Pitanje je da li će uopšte i biti glasanja ili će predsedavajuća Češka to postaviti kao proceduralno pitanje", istakao je Dačić.

Spoljna politika Srbije zasnovana na međunarodnom pravu

Dačić je rekao da Srbija mora da vodi balansiranu spoljnu politiku koja se zasniva na principima međunarodnog prava.

"To pitanje usaglašavanja sa EU nije samo pitanje vezano za Rusiju. Našem narodu je odvratno kada neko govori o sankcijama. Mi sami smo bili žrtve sankcija. Ovde govorim o političkim interesima. Vrlo je važno kako će ko da glasa na međunarodnim forumima. Džabe što postoje zemlje koje nisu priznale 'Kosovo' kada nisu glasale za to. Ukoliko bismo uveli sankcije Rusiji da li bi to značilo da 'Kosovo' ne bi ušlo u UN? Naravno da ne znači. Ništa se ne bi promenilo kada bismo uveli sankcije Rusiji osim što bismo izgubili glasove na koje možemo da računamo. Prema tome, naše odluke su suverene i mi ih donosimo bez obzira na pritiske sa obe strane", kazao je Dačić.

On je još jednom napomenuo da je za rešavanje trenutne krize na Kosovu najvažnije zaustavljanje dalje eskalacije nasilja.

image