Počinje samit Berlinskog procesa: Šta je poručio Šolc "prijateljima" iz Beograda i Prištine

I dalje sam uveren da vaša budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put - potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli, poručio je nemački kancelar Srbiji i tzv. Kosovu

U Berlinu je danas počeo samit Berlinskog procesa, čiji je domaćin nemački kancelar Olaf Šolc.

On je danas izjavio da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom, kao i da bi zemlje tog regiona trebalo da "preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti".

Šolc je dodao da "svi znamo koliko je region Zapadnog Balkana još oblikovan sukobima iz prošlosti", kao i da je vreme da se oni prevaziđu.

"Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. I dalje sam uveren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put - potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredeljeni smo za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže", rekao je Šolc.

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

"Deblokada CEFTA sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU", rekao je Šolc.

Fon der Lajen: Da gledamo napred, ka budućnosti 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će se tokom samita Berlinskog procesa razgovarati o dosadašnjim dostignućima, ali i budućnosti u kojoj su svih šest partnera sa Zapadnog Balkana deo EU.

Fon der Lajen je na društvenoj mreži Iks istakla da se ovogodišnjim samitom obeležava 10 godina Berlinskog procesa i poručila da je zato "dobro biti u Berlinu sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana".

"Da se ​​osvrnemo na naša dostignuća, ali posebno da gledamo napred. Ka budućnosti u kojoj su svih šest zapadnobalkanskih partnera deo naše Unije", poručila je Fon der Lajen.