Drama u Luci Bar: Radnici sa povišenim nivoom olova u krvi dve nedelje bez lekarske pomoći

"Port of Adrija" je privatizovani deo Luke Bar, a radnici, između ostalog, rade pretovar ruda i teških metala

Već dve sedmice radnici preduzeća "Port of Adrija" imaju višestruko povišen nivo olova u krvi, ali nadležne zdravstvene institucije nisu preduzele ništa da ih leče, niti da utvrde kako je došlo do trovanja tim teškim metalom koji je izuzetno opasan po zdravlje, pišu podgoričke "Vijesti".

Kako navode, juče im je potvrđeno da 58 od 63 testirana radnika ima povišen nivo olova u krvi, da su obraćali izabranim lekarima, ali da pomoć nisu dobili.

Iz Instituta za javno zdravlje su saopštili da su dobili opis od jednog radnika i da veruju da su, kako navode,"kolege iz nadležnih zdravstvenih ustanova preduzele sve nepohodne mere".

Izvor "Vijesti" tvrdi da su se u petak obratili Inspekciji zaštite i zdravlja na radu, koja bi trebalo da utvrdi kako je došlo do trovanja.

"Port of Adrija" je privatizovani deo Luke Bar, a radnici između ostalog, rade pretovar ruda i teških metala.

Dozvoljena vrednost olova u krvi je 28, a izvor podgoričkog dnevnika tvrdi da je kod dela radnika ta vrednost tri ili više puta veća, dok jedan od njih navodno ima koncentraciju olova u krvi 119.

Predsednik Sindikalne organizacije Zoran Martinović rekao je listu da je, kada su shvatili da njih nekoliko imaju taj problem, zahtevao sastanak menadžmenta, zaštitnika na radu i stručnjaka koji će im objasniti sa čime se to susreću.

Prema njegovim rečima većina radnika ima problema sa zdravljem, a najčešći simptomi su glavobolja i otežano disanje.

"Treba li da čekamo da radnici počnu da padaju? U jednom momentu to će preći granicu koju više nećemo moći da ispravimo. Jedan stručnjak nam je rekao da situacija nije još pogubna, da sve može da se reguliše, da sve zavisi od organizma", ispričao je Martinović.

Isti problem imaju i radnici AD Luka Bar, tvrdi on, a svi su u dodatnom problemu jer rade jedni do drugih, sa istim ili različitim rudama koje se mešaju i na terenu i u vazduhu.

Iz kabineta izvršnog direktora "Port of Adrija" juče nisu odgovorili na pozive "Vijesti", a pitanja u vezi sa ovom situacijom upućena su im i pisanim putem.

Podsećaju da je ova kompanija nastala privatizovanjem bivših Kontejnerskih terminala Luke Bar početkom 2014. godine. Turski "Global Ports" sada je većinski vlasnik kompanije koja posluje u delu barske luke.

Iz Instituta za javno zdravlje kažu da se čeka odgovor toksikologa, ali ne preciziraju kojeg, pišu "Vijesti" i navode da iako Crna Gora ima kliničkog toksikologa, doktorku Sandru Đuranović, ona radnike barske kompanije ne može da leči, jer u sistemu Crne Gore nije priznata kao toksikolog pa bi, kako kaže, zbog toga mogla biti i krivično gonjena.