Srbija i Balkan

Zabrana ukinuta, ali na Merdaru kilometarska kolona: Šleperi sa srpskom robom stoje danima

Dok vozači šlepera sa srpskom robom čekaju, neki od četvrtka, tzv. Kosovo je već nagrađeno za dozvolu da srpska roba može na KiM, umesto UNMIK-a, Prištinu će u CEFTA sporazumu ubuduće predstavljati kosovski zvaničnici
Zabrana ukinuta, ali na Merdaru kilometarska kolona: Šleperi sa srpskom robom stoje danima

Šesti dan posle odluke vlasti u Prištini da delimično ukinu zabranu uvoza robe iz Srbije kolona šlepera na administrativnom prelazu Merdare, preko kog je ulaz ove robe jedino dozvoljen, jutros je duga skoro tri kilometra.

U koloni je više od stotinu šlepera, po procenama vozača možda i 150, a neki od vozača u koloni kažu da na ulaz na teritoriju KiM čekaju još od četvrtka uveče. Drugi tvrde da još od subote preko prelaza nije prešao ni jedan kamion.

U ovom trenutku nema informacija šta se dešava na carinskom terminalu na Merdaru, na kosovskoj strani. Vozači koji su u koloni i koji danima čekaju da pređu ovaj administrativni prelaz kažu za RT Balkan da je prema njihovim informacijama na terminalu mnogo kamiona, da prištinske vlasti puštaju dnevno tek po dvadesetak šlepera i to do 16 časova i da niko od njih ne zna kada će moći da nastavi put.

"U koloni su i šleperi koji transportuju robu iz Srbije čiji je prolaz dozvoljen od prošle srede, ali i kamioni koji voze stranu robu na KiM, kamioni koji su u tranzitu. Stoje i kamioni koji bi trebalo da idu na terminal u Prištini, ne na ovaj na Merdaru, ni oni ne mogu da prođu, zašto ne znamo", kaže jedan od vozača sa Merdara.

"Vozim robu za Prištinu, kiseonik, kažu da je terminal pun, neki od ljudi ovde ne mogu da prođu od četvrtka. Čekamo da se isprazni terminal, onda će pustiti nekoliko kamiona, i sve tako", reči su jednog od vozača.

Drugi vozač priča da vozi srpsku robu iz Subotice za Prizren, na Merdaru je od subote, i dodaje da ne zna šta se dešava.

"Kažu, dvadeset kamiona puštaju dnevno, više ne, ja sam 80 i neki po redu, u petak bi trebalo da prođemo. Niko nam ništa ne govori da li će doći do neke promene", reči su ovog vozača.

Među vozačima danas se pojavila i informacija, više glasina, da će biti formirana posebna kolona šlepera koji voze evropsku robu i koji će biti izdvojeni, a zatim propraćeni do terminala u Prištini dok će kamioni sa srpskom robom ostati da čekaju u redu na Merdaru.

Po informacijama iz Gračanice, drugih srpskih enklava na KiM, u prodavnicama stidljivo su počeli da se pojavljuju proizvodi iz Srbije, za sada retki i u manjim količinama.

Inače, prištinske vlasti sredinom prošle nedelje donele su odluku da se dozvoli ulaz na KiM robe iz Srbije, ali samo preko administrativnog prelaza Merdare i uz strogu kontrolu.

Po rečima vozača šlepera koji su uspeli da uđu na KiM sa šleperima sa srpskom robom, kamione obilaze posebno obučeni psi, zatim se ide na skener, kontrola traje satima. Iz Prištine je saopšteno da će kamioni sa srpskom robom preko Jarinja i Brnjaka moći tek kad se na tim prelazima nabave i instaliraju skeneri za kontrolu.

I dok srpska roba stoji na Merdaru, prištinska strana već je nagrađena sa ovo nazovi "popuštanje Srbiji" pa će ih na sastancima CEFTA ubuduće, umesto UNMIK-a, predstavljati prištinski zvaničnici.

image