Srbija i Balkan

Kurti: Moramo se čuvati stranog uticaja, posebno Kine

EU mora da obezbedi da fondovi EU budu povezani sa vrednostima EU – Berlinski proces je taj koji približava naš region EU, a ne 'Pekinški proces' koji vodi ka BRIKS-u, poručio je premijer tzv. Kosova
Kurti: Moramo se čuvati stranog uticaja, posebno Kine© AP Photo/Ebrahim Noroozi/Tanjug

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti povodom 10. godišnjice Berlinskog procesa kazao je da uprkos unutrašnjim i spoljnim izazovima, taj proces ostaje pokretačka snaga za evropske integracije i nit koja povezuje zapadnobalkansku šestorku.

Kurti je dodao da je zajedničko regionalno tržište jedno od najvećih dostignuća Berlinskog procesa i ocenjuje da je novi zamah dobijen nakon prevazilaženja "ćorsokaka" u okviru CEFTA-e.

"Berlinski proces je počeo u avgustu 2014, ubrzo nakon što je proširenje EU pauzirano i Rusija zauzela Krim. Deset godina kasnije, evropska bezbednost se nije promenila nabolje, ali je odgovor na ruski napad bio drugačiji. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su sada kandidati za EU, Švedska i Finska su pristupile NATO, a zapadnobalkanska šestorka se vratila na dnevni red EU", kazao je Kurti.

Kako je dodao, već deceniju Berlinski proces igra ključnu ulogu u približavanju regiona Zapadnog Balkana i napredovanju ka EU.

Uprkos unutrašnjim i spoljnim izazovima, kaže Kurti, Berlinski proces ostaje pokretačka snaga za evropske integracije i nit koja povezuje zapadnobalkansku šestorku.

"To je ono što mi danas priznajemo i slavimo ovde u Berlinu. Zajedničko regionalno tržište (CRM) je jedno od njegovih najvećih dostignuća. Novi zamah je dobijen nakon prevazilaženja ćorsokaka u okviru CEFTA-e. Sada možemo napredovati drugačijim tempom, sa jednakošću u centru i građanima kao krajnjim korisnicima", navodi.

Navodeći da je Plan rasta EU sada odobrena reformska agenda, Kurti kaže da njegova implementacija mora da prati pristup "trke ka vrhu".

"Tokom jedne decenije, postignut je značajan napredak u Berlinskom procesu, ali je potrebno više akcija. Paradoks je nastao u januaru ove godine kada su građani Kosova dobili bezvizni režim u EU, ali im je i dalje nedostajala sloboda kretanja u Bosnu i Hercegovinu. Dok entitet Republika Srpska odbija ratifikaciju sporazuma o mobilnosti za slobodno kretanje sa ličnom kartom, koji je moja zemlja prva u regionu ratifikovala u Parlamentu, odlučio sam da prekinem čekanje. Počev od 1. januara naredne godine, Kosovo će jednostrano dozvoliti slobodno kretanje nosiocima lične karte Bosne i Hercegovine", navodi.

Ističući da je povezivanje od suštinskog značaja za Berlinski proces, Kurti naglašava da se region mora čuvati od stranog uticaja.

"Moramo se čuvati stranog uticaja, posebno Kine, koja je uložila velika sredstva u našeg severnog suseda, potpisujući Sporazum o slobodnoj trgovini i obavezu za zajedničku budućnost sa Kinom. EU mora da obezbedi da fondovi EU budu povezani sa vrednostima EU – Berlinski proces je taj koji približava naš region EU, a ne 'Pekinški proces' koji vodi ka BRIKS-u. Kosovo je bilo i biće glas razuma i nosilac standarda u ovom procesu, ali ne treba da stojimo sami u guranju i zaštiti osnovnih vrednosti EU", poručuje.

Kurti navodi da će za dva meseca biti obeležene dve godine od kada je "Kosovo" podnelo zahtev za članstvo u EU.

image