Vučić sa srpskom i ruskom zastavom u Leskovcu: Šta je navijačkim šalom poručio srpski predsednik?

Snimak koji je objavio Milorad Dodik pokazuje Vučića sa šalom u bojama srpske i ruske zastave

Vesti o ubedljivoj pobedi Srbije nad reprezentacijom Švajcarske i osveti srpskih "orlova" "sajdžijama" za neke prethodne poraze nisu jedine koje su poslate u svet sa leskovačkog stadiona "Dubočica". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom intoniranja srpske himne sa tribina ovog sportskog objekta poslao i neke političke poruke: jer kako drugačije tumačiti to što je Vučić, tokom intoniranja himne, iz džepa izvadio i raširio šal u bojama srpske i ruske zastave. 

Snimak na kome se vidi ovaj "rekvizit", objavio je na svom tviter nalogu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, dok je Vučić pokazivao srpsku i rusku trobojku, u rukama držao šal na kome piše Republika Srpska.

Ovakav postupak srpskog predsednika, naravno, nije ostao neprimećen, a njegove fotografije podelio je ruski sportski portal "Šampionat".

"Predsednik Srbije podigao je rusko-srpski šal na utakmici Lige nacija. Prilikom intoniranja himni na domaćem terenu protiv Švajcarske, Aleksandar Vučić je izvadio zajednički šal – video je postavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik", naveo je ruski portal.

Sigurno je, međutim, da je Vučićeva poruka isto tako glasno odjeknula i na Zapadu.

Jer, ona je potvrda onoga što je predsednik rekao, kada je pre nekoliko dana upitan dokle će Srbija nastaviti da "sedi na dve stolice" – "Srbija sedi samo na svojoj, srpskoj stolici i čvrsto će se držati za nju", bio je izričit Vučić.

Srbija je, naime, jedna od malog broja zemalja koje su odolele zapadnim pritiscima i nisu uvele antiruske sankcije – što je za državu koja se već godinama nalazi u predvorju Evropske unije, u zapadnim krugovima – neoprostivo.

Isto tako, Zapadu je neoprostiva činjenica da u Srbiji, slobodno i bez cenzure, rade širom sveta progonjeni mediji na ruskom jeziku. Još manje razumevanja zapadni svet ima za česte susrete srpskih zvaničnika sa ruskim kolegama, a s nervozom se iščekuje i samit BRIKS-a u Kazanju, kada će biti jasno da li je srpski predsednik prihvatio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da se priključi tom skupu.

To što srpski predsednik sa tribina pokazuje rusku zastavu samo nekoliko dana nakon što je diplomatskim naporima izborio izmenu antiruske deklaracije iz Dubrovnika, na Zapadu, dakle, neće biti neprimećeno. I Vučić to odlično zna. Pokazivanje zastave koju zapadni "saveznici" Srbije preziru, nije dakle, nikakav spontani navijački izliv adrenalina – već dobro promišljena politička poruka. Ali, kakva?

"Onaj ko pravilno čita događaje i razume šta zaista radi srpska država u poslednjih sedam ili osam godina, ne može da se iznenadi ni u jednom slučaju kada mi pokažemo naklonost i bratska osećanja prema Rusiji. Jednostavno, to što postoji politička skrama, politički kostim, političko i diplomatsko maskirno odelo koje mi moramo da nosimo – jedna je stvar. Ali, za razliku od taktike i strategije, postoji i suština. Ako smo pošteni prema sebi i sve pažljivo i autentično iskreno pogledamo, videćemo taj 'šal' i u situacijama van sportskih manifestacija", ističe reditelj i publicista Dragoslav Bokan u razgovoru za RT Balkan.

Šal je, dakle simbol kojim Srbija pokazuje da, iako zbog svojih interesa mora da sarađuje sa Zapadom, ne želi da okreće leđa tradicionalnim prijateljima. On je, kako to vidi Bokan, ujedno i simbol srpske vojne neutralnosti i političke nezavisnosti.

"Taj 'šal' oseća i u susretima sa premijerom Orbanom i kada se oslanjamo na vojno neutralnu političku poziciju, a okruženi smo NATO zemljama. On se i te kako video, i to možda više nego ikad u skorije  vreme – pre nekoliko dana u Tivtu i Dubrovniku. On će se uvek vijoriti na neki svoj nenametljiv način gde god naše rukovodstvo bude delovalo. Kada nas napadaju, kada nas ne vole, kada nas pritiskaju i ucenjuju, biće vidljiviji, a kad su situacije normalne neće se tako jasno vijoriti. Njegova funkcija nije da upada u oči, nije da se mi njime hvalimo ili nekom naturamo koga volimo više ili manje, ali on služi da ne zaboravimo ko smo, odakle smo krenuli i kuda idemo", ističe Bokan.

Na pitanje da li zbog ovakvog postupka srpskog predsednika očekuje reakcije Zapada, Bokan uverava da "Zapad sve to vidi bolje nego mi".

"Danas imamo Berlinski proces, imali smo Višegradsku grupu, Vajmarski trougao, slede izbori u Americi, susret u Kazanju… i nema tu puno tajni ni za zapadne obaveštajce ni države koje ih šalju. Ipak, bitno je ponašati se u skladu sa pravilima igre i nikad neposredno ne pokazivati ono što nameravamo da uradimo. Važno je nastupati kao u šahu – nema tu ljutnje na igrača s druge strane stola, bitno je samo pokušati da ga nadigramo", zaključuje Bokan.