Srbija i Balkan

Netanjahu o napadu na vojnu bazu IDF-a: Nastavićemo sa udarima na Liban, uključujući i Bejrut

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je naglasio ozbiljnost napada, i poručio da će Hezbolah dobiti snažan odgovor
Netanjahu o napadu na vojnu bazu IDF-a: Nastavićemo sa udarima na Liban, uključujući i Bejrut© Abir Sultan/Pool Photo via Tanjug/AP

Izrael će nastaviti nemilosrdne udare na Hezbolah širom Libana, uključujući i Bejrut, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom posete vojnoj bazi koju je Hezbolah napao dronovima.

"Vodimo tešku kampanju, nastavićemo da se borimo. Plaćamo bolne cene. Nastavićemo nemilosrdne udare na Hezbolah u svim delovima Libana, uključujući i Bejrut", rekao je izraelski premijer.

Netanjahu je odbacio optužbe da su izraelske trupe namerno gađale mirovnjake UN u Libanu (UNIFIL), rekavši da je u pitanju "apsolutna laž" i ponovio poziv da mirovnjaci UN što pre napuste borbene zone.

On je istakao da izraelska vojska radi sve što može da izbegne da nanese štetu osoblju UNIFIL-a, dok gađa Hezbolah, preneo je Rojters.

"Ipak, najbolji način da se osigura bezbednost članova UNIFIL-a je da prate izraelski zahtev i privremeno se sklone", rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer je juče  kazao da "teroristi Hezbolaha u Libanu koriste UNIFIL kao ljudski štit".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je obavestio američkog kolegu Lojda Ostina o smrtonosnom napadu dronova libanskog pokreta Hezbolah, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Galant je naglasio ozbiljnost napada, dodajući da će Hezbolah dobiti snažan odgovor, navelo je ministarstvo odbrane, preneo je "Tajms ov Izrael".

U sinoćnjem napadu dronova Hezbolaha pogođena je vojna baza na severu Izraela, u blizini grada Binjamine, pri čemu su poginula četiri izraelska vojnika, a više od 50  je ranjeno, uključujući i osmoro teže povređenih.

Izraelski ministar je takođe istakao da izraelska vojska preduzima mere koordinacije sa mirovnim snagama UN u Libanu (UNIFIL) kako bi se izbeglo da njihovi pripadnici budu povređeni.

Galant je istovremeno zahvalio Ostinu zbog toga što je odlučio da u narednim danima pošalje Izraelu bateriju američkog protivraketnog sistema THAAD.

image