Srbija i Balkan

Članica CK KP Kine: Vučić i Si postavili temelje za nove eru saradnje dve zemlje

Naša razmena i saradnja na svim poljima je intenzivna, a naše dve države pružaju jedna drugoj podršku u pitanjima od ključnog interesa, poručila je Li Sijaosin
Članica CK KP Kine: Vučić i Si postavili temelje za nove eru saradnje dve zemlje© TANJUG/ INFO SLUŽBA SNS/

Šefica kineske delegacije, članica Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktorka Državne komisije za reformu javnog sektora Li Sijaosin, istakla je danas u Beogradu važnost izgradnje Zajednice Srbije i Kine za zajedničku budućnost i novu eru saradnje dve zemlje, čije su temelje postavili predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping tokom posete kineskog predsednika Srbiji u maju ove godine.

Sijaosin je na konferenciji u Beogradu posvećenoj Trećoj plenarnoj sednici Centralnog komiteta 20. Kongresa Komunističke partije Kine, naglasila odlučnost te zemlje da nastavi putem reformi, modernizacije i napretka, nesmanjenim intenzitetom u svim sferama, saopšteno je iz Srpske napredne stranke (SNS).

"Srbija je postala prva evropska zemlja koja je izgradila zajednicu za zajedničku budućnost u novoj eri sa Narodnom Republikom Kinom. Naša razmena i saradnja na svim poljima je intenzivna, a naše dve države pružaju jedna drugoj podršku u pitanjima od ključnog interesa", dodala je direktorka.

Član predsedništva SNS Petar Petković rekao je da se ovom posetom nastavlja dalje jačanje dokazanog prijateljstva koje odlikuju sveukupni ciljevi izgradnje poretka koji počiva na doslednom poštovanju međunarodnog prava i jednakim šansama za sve.

"I srpsko i kinesko rukovodstvo u potpunosti su posvećeni brizi za napredak, razvoj i blagostanje naših naroda kao najvažnijem zadatku, ali i moralnoj obavezi koja je prirodno postavljena pred nama", dodao je Petković.

On ističe da se neraskidiva povezanost dve zemlje takođe ogleda u uzajamnoj podršci po pitanju ključnih nacionalnih interesa.

"Mi smo veoma zahvalni našim kineskim prijateljima na doslednoj podršci, pre svega po pitanju naše južne pokrajine Kosova i Metohije, odnosno doslednog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Isto tako i Republika Srbija će nastaviti da dosledno i snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet NR Kine i kada je reč o politici jedne Kine", zaključio je Petković.

Na konferenciji su učestvovali i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, predstavnik Socijalističke partije Srbije Ivica Radović i naučni predstavnik Instituta za medjunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić.

image