Otkriven uzrok trovanja radnika u Luci Bar: Koncentracija olova i arsena deset puta veća od dozvoljene

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić je rekao da bi građani trebalo da izbegavaju to područje, oko Luke Bar dok se ne sprovedu sve mere koje bude naložila ekološka inspekcija

Koncentracije olova i arsena u okruženju Luke Bar veoma su visoke, saopštio je danas direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. On je naveo da je na osnovu rezultata merenja koja je izvršio Centar za ekotoksikološka istraživanja tokom prvog ciklusa merenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, zaključeno da su koncentracije olova i arsena veoma visoke i da je koncentracija arsena čak 10 puta veća u odnosu na propisane ciljne vrednosti.

Institut za javno zdravlje je, kako navodi Gazdić u izjavi za RTCG, propisao mere koje treba da se sprovedu i ekološka inspekcija bi trebalo da, ukoliko je došlo do tih velikih prekoračenja, zatvori izvor zagađenja.

Gazdić je rekao da bi građani trebalo da izbegavaju to područje, oko Luke Bar, dok se ne sprovedu sve mere koje bude naložila ekološka inspekcija

Ekolog: Nemar poslodavca prema radnicima i životnoj sredini

Ekolog Vuk Iković je komentarisao trovanje radnika u kompaniji "Port of Adrija" i istakao da je reč o nemaru poslodavca prema radnicima i prema životnoj sredini. Iković ističe da poslodavac nije ispoštovao propise što je dovelo do toga da radnici budu ugroženi. Dodaje da se ovo mora rešiti hitno, te da su na potezu institucije sistema.

 "Trovanje teškim metalima kao što je olovo je jedno od najtežih, najakutnijih trovanja koje može da se desi u čovekovom organizmu i odražava se na vitalne organe, znači i na srce i na jetru, na bubrege... Ko će da plati zdravlje tih ljudi? Može li se zdravlje jednog čoveka i vrednost jednog vitalnog organa, jednog srca, izračunati", upitao je Iković, preneo je portal RTCG.

Ministar pomorstva Filip Radulović zatražio je juče hitnu istragu povodom slučajeva trovanja olovom radnika u kompaniji "Port of Adrija".

Podgoričke "Vijesti" objavile su ranije da im je potvrđeno da 58 od 63 testirana radnika kompanije "Port of Adrija" ima povišen nivo olova u krvi, da su obraćali izabranim lekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje, ali da nisu dobili pomoć.

"Port of Adrija" je kompanija nastala privatizacijom bivših kontejnerskih terminala Luke Bar početkom 2014. godine. Turski "Global Ports" sada je većinski vlasnik kompanije koja posluje u delu barske luke.