Strani mediji hvale rezultate domaće ekonomije: Zašto BDP Srbije raste dva i po puta brže nego u EU

Britanska medijska grupa "TLDR News" je na svom Jutjub kanalu Nebula objavila da je Srbija ostala otporna i nakon pandemije, jer je od Rusije nabavljala energente koji pokrivaju četvrtinu naftnog uvoza i dve trećine uvezenog gasa, "tako da je srpska ekonomija nastavila da raste impresivnom stopom"

Evropskoj ekonomiji trenutno ne ide baš dobro, rast je slab, produktivnost stagnira, a glavno rešenje koje je predložio italijanski premijer Mario Dragi u svom nedavnom izveštaju, na stotine miliona evra zajedničkih pozajmica na evropskom nivou, potpuno se kosi sa talasom evroskepticizma koji se širi kontinentom. 

Međutim, čini se da jedna evropska zemlja ostaje potpuno imuna na ovo što se dešava u Evropi, a to je zemlja kandidat za prijem u Evropsku uniju - Srbija, koja beleži najjači rast BDP, ali i zarada na evropskom kontinentu, a koja je upravo dobila i kreditni rejting koji je odoborio "Standard end Purs".

To je objavila britanska medijska grupa TLDR News na svom Jutjub kanalu Nebula posvećenom aktuelnim i važnim dešavanjima iz Evrope. Oni su emitovali video o "neverovatnom uspehu srpske ekonomije".

Oni su u svom prilogu postavili pitanje zašto BDP Srbije raste dva i po puta brže nego BDP Evropske unije. U prilogu se navodi da je u proteklih sedam godina, počev od 2018. srpski BDP rastao 2,5 puta brže od onog u Evropskoj uniji. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda za to vreme je BDP Srbije porastao za 26,5 odsto u odnosu na EU koja je zabeležila rast od 10,2 odsto.

Autor analize na kanalu Nebula navodi da su, kada je 2020. počela pandemija, a kasnije kada su Rusija i Ukrajina ušle u sukob 2022. godine, mnoge evropske ekonomije bile teško pogođene, ali konstatuje da je Srbija kroz ovu oluju očigledno prošla očigledno vrlo dobro.

"Srbija je ostala otporna, jer je od Rusije nabavljala energente koji pokrivaju četvrtinu naftnog uvoza i dve trećine uvezenog gasa. Tako je srpska ekonomija nastavila da raste impresivnom stopom", navodi ovaj medij.

Oni ukazuju da je srpski BDP porastao za 4,7 odsto u prvom kvartalu ove godine, a 4,2 odsto u drugom kvartalu, što je značajno više u odnosu na rast u EU u istom periodu, što znači da će Srbija u 2024. zabeležiti BDP rast od 4 odsto, dok velike evropske ekonomije poput Francuske ili Italije beleže rast od 0,7 odsto, dok je rezultat  Nemačke još gori, jer očekuje rast od tek 0,2 odsto. Čak i najbrže rastuće ekonomije u Evropi poput Poljske i Irske očekuju rast od 1,5 i 1,2 odsto.

Medij podseća da su strani investitori Srbiju smatrali riskantnom destinacijom, ali da su joj čak tri svetske kreditne agencije podigle rejting sa stabilnog na pozitivan.

Međutim, prošlog petka "Es end Pi" je povećao Srbiji kreditni rejting što znači da Srbija sada ima najveći investicioni rejting među EU kandidatima, kao i da se po tome izjednačila sa EU članicama Mađarskom i Rumunijom.

Analitičar kanala Nebula podseća i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobijanje investicionog rejtinga ocenio "ličnom pobedom" kao i da se "Srbija sada takmiči s najboljima".