Srpska zastava na Beloj kući: Gujon pred put u SAD podsetio na važan istorijski događaj (VIDEO)

Zastavu je 28. jula. 1918. godine, na molbu svog prijatelja srpskog naučnika Mihaila Pupina, postavio nad Belom kućom i zgradama javnih ustanova širom SAD, tadašnji američki predsednik Vudro Vilson

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon, pred službeni put u Ameriku, podsetio je putem video-snimka na engleskom jeziku, na važan istorijski događaj – dan kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući.

Srpska zastava je, kako se prikazuje u videu, jedna od dve strane zastave koje su se ikad vijorile na Beloj kući. Zastavu je 28. jula. 1918. godine, na molbu svog prijatelja srpskog naučnika Mihaila Pupina, postavio nad Belom kućom i zgradama javnih ustanova širom SAD, tadašnji američki predsednik Vudro Vilson, u slavu nemerljive žrtve srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, navodi se u saopštenju Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Ovo važno istorijsko podsećanje dolazi kao uvertira službene posete Arnoa Gujona, direktora Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, koji će u Vašingtonu boraviti četiri dana.

Prvog dana službene posete Vašingtonu, Gujon će otvoriti najveći Festival srpskog filma u Americi – "Serbian Film Festival", koji se organizuje pod pokroviteljstvom Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Tokom službene posete, Gujon će se sastati sa američkim novinarima, održati niz sastanaka sa predstavnicima političkih instituta i prisustvovati svečanom prijemu u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu za predstavnike diplomatskog kora, novinare, glumce i reditelje.