Vulin za RT internešenel: Imamo istoriju, ali i budućnost sa Rusijom

Srbija ne želi da bude deo evropskog rata i licemerne politike Brisela, poručio je potpredsednik Vlade Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je, u intervjuu za RT internešenel, da su Rusija i Srbija deo velikog slovenskog bratstva.

"Mi smo porodica. Mi imamo istoriju sa Rusijom, ali imamo i budućnost sa Rusijom", rekao je on. Srbija vodi svoju politiku i zato je izabrala da ne bude deo antiruske histerije, jedina u Evropi, dodao je Vulin.

"EU vode lažovi", rekao je on i podsetio na Minske sporazume i potom na Briselski sporazum koji i dalje nije ispunjen. "Zato Srbija ne želi da bude deo evropskog rata. Zato ne uvodimo sankcije Rusiji."

Vulin je podsetio na bombardovanje Jugoslavije i otimanje Kosova i Metohije. "I sada od nas očekuju da im se pridružimo? Nećemo biti deo licemerne politike Brisela, mi vodimo svoju politiku", poručio je potpredsednik vlade.

Osvrnuvši se na sukob u Ukrajini, Vulin je rekao da su ovo "opasna vremena" zato što Zapad želi da pobedi Rusiju.

"Oni ne žele mir, već poraz Rusije. A nemoguće je poraziti nuklearnu silu", rekao je i dodao da najveću cenu mržnje Zapada prema Rusiji plaćaju Ukrajinci.

"Ako želite mir, potrebne su vam bar dve strane. Ako želite rat, samo jedna", naveo je Vulin i dodao da će do kraja sukoba vremenom doći pošto niko, valjda, ne želi i zvanično treći svetski rat, i da je za prekid istog potrebno razgovarati sa Rusijom, ali je sada postavlja pitanje ko - Zapad ili Ukrajinci.

Kada je reč o BRIKS-u, Vulin je rekao da je "politika Srbije članstvo u EU" ali da bi bilo neodgovorno ne istražiti mogućnost BRIKS-a.

"BRIKS je prava, uzbudljiva alternativa Evropskoj uniji", rekao je on. "Od nas, u političkom smislu, ne traže ništa, a nude nam mnogo više nego što mi tražimo. Da li će Srbija biti deo BRIKS-a, prerano je reći. Ali hoćemo da ispitamo tu mogućnost, tu pravu alternativu EU."

Vulin je rekao i da ranije nije bio veliki evropskeptik, ali da je to postao kada je istinski upoznao Evropljane i izrazio sumnju u iskrenu želju Brisela da Srbija postane članica evropskog bloka. "Nisam siguran da EU zaista želi Srbiju, pravoslavnu i slobodnu", rekao je on.

Potpredsednik Vlade Srbije se u intervjuu dotakao i situacije na Bliskom istoku i naglasio da su mir i pregovori i poštovanje ljudi sa kojima se pregovara jedini način da se smiri situacija. 

Strah i sramota su stvari koje nas drže u životu, rekao je on. Pedeset godina posle Drugog svetskog rata, sramota od počinjenih zločina i strah od nuklearne katastrofe. Sada u svetu nema ni srama ni straha.

"Možda bi BRIKS mogao da bude deo rešenja bliskoističnog pitanja. BRIKS je pokazatelj da zemlje koje su različite i imaju nesuglasice mogu da sarađuju i prevaziđu ih. To je novi svetski poredak, nada da će svet biti bolje mesto", zaključio je Vulin.