Kovačević: Srpska će usklađivati obrazovni program sa Srbijom, a ne sa bilo kim u Sarajevu

U Srpskoj se nikada neće učiti da je Vojska Srpske zločinačka vojska, poručio je Kovačević, dodavši da su vojnici Srpske branili svoje kuće i svoja ognjišta

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da će Republika Srpska imati svoj obrazovni program, koji će se, ako bude potrebe, usaglašavati sa Srbijom. 

"Ono što je sigurno, jeste da se neće usaglašavati sa bilo kim u Sarajevu, a pogotovo ne sa Kristijanom Šmitom, koji u BiH nije apsolutno ništa", poručio je Kovačević za RTRS povodom Šmitove izjave da će "sesti i potpuno ujediniti kurikulume, odnosno obrazovni program u BiH".

Kovačević je naglasio da mu iz Srpske odmah treba reći da od toga nema apsolutno ništa.

"U Srpskoj se nikada neće učiti da je Vojska Srpske nekakva zločinačka vojska, jer su svi naši očevi i svi ljudi ove Republike Srpske bili pripadnici Vojske Srpske, koji nikog nisu napali, nego su branili svoje kuće, svoja ognjišta, branili naše pravo da živimo slobodni svoji na svome", poručio je Kovačević.

On je ukazao je da "to nikada niko neće moći nazvati bilo kakvim zločinom".

"To nije zločin, to je bila odbrana i odbrambeno-otadžbinski rat će da se uči onako kako mi u Srpskoj kažemo", izričit je Kovačević.

Napomenuo je da je "Srpska i ranije govorila da će kad-tad u FBiH da krene hajka na Kristijana Šmita i na bilo koga u svetu onog trenutka kada ta politika intervencionizma ne bude odgovarala njima".

Kovačević je naglasio da za političko Sarajevo ne postoje ni evropske integracije, niti jedan jedini proces osim centralizacije BiH.

"Njih zanimaju i evropske integracije i bilo kakva intervencija međunarodne zajednice samo i isključivo dok ona vodi ka centralizaciji BiH. Onog trenutka kada prestane da vodi ka centralizaciji oni će da budu najveći protivnici tog Zapada. Na isti način na koji protestuju protiv Zapada i protiv Izraela. Vidimo da podržavaju one najgore moguće terorističke struje iz tog bliskoistočnog sveta jer imaju podršku i za Iran, i za Hamas, i za Hezbolah i to je nešto što je kod njih potpuno normalno na isti način na koji je kod njih normalna podrška i prema Kristijanu Šmitu i navodna podrška prema Zapadu", naveo je Kovačević, ocenivši da su "to stvari koje su inače potpuno nespojive".

Na pitanje zašto političkom Sarajevu smetaju poređenja Ratka Mladića ili Radovana Karadžića sa Alijom Izetbegovićem, Kovačević odgovara da to "potpuno jasno pokazuje da su za njih samo jedni zločinci i samo jedne žrtve".

"To je nešto što je daleko od istine. Oni će se kad-tad morati suočiti sa istinom, a istina je itekako ta da ako je neko odgovoran za početak rata u BiH onda je to Alija Izetbegović koji je jasno tvrdio da će žrtvovati mir za BiH. Evidentno je da je mir žrtvovao, evidentno je da je do rata došlo, evidentno je da smo u tom ratu svi itekako stradali i evidentno je da tu BiH uvek kakvu je on želeo nikada neće dobiti", zaključio je Kovačević.

Šmit je, govoreći o nastavnom programu u Republici Srpskoj, rekao da će uraditi sve da se celokupan obrazovni sistem u BiH poboljša.