Srbija i Balkan

Milanović osudio napad izraelskih snaga na pripadnike mirovne misije UN u Libanu

Predsednik Hrvatske osuđuje napade kojima se krši međunarodno pravo i ugrožavaju životi pripadnika UNIFIL-a, čija je misija čuvanje mira i sigurnosti na tom području, navodi se u saopštenju
Milanović osudio napad izraelskih snaga na pripadnike mirovne misije UN u Libanu© TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović osudio je napade Izraelskih odbrambenih snaga na pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu i poručio da ne postoji opravdanje za takve napade.

"Ne postoji opravdanje za napade na pripadnike UNIFIL-a i jedino što zaraćene strane, uključujući Izraelske odbrambene snage, moraju učiniti jeste da odmah zaustave svaki oblik napada i pritiska na misiju UNIFIL-a", navodi se u saopštenju Milanovićevog kabineta.

Ističe se da pripadnici i objekti mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nikada ne smeju biti meta napada, kao što je upozorio i Savet bezbednosti UN.

"Zadatak pripadnika UNIFIL-a je da brane međunarodni mir i sigurnost na tom području, odnosno da obezbede puno sprovođenje rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN usvojene 2006. godine s ciljem očuvanja mira između Libana i Izraela. Pripadnici UNIFIL-a nastoje da spreče eskalaciju sukoba, dok napadi Izraelskih odbrambenih snaga na njih, nažalost, onemogućuju napore UNIFIL-a i direktno doprinose širenju tog sukoba", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u misiji UNIFIL-a nalazio jedan pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSHR), da je njegovo učešće u misiji je završeno i da je u toku organizacija njegovog bezbednog povratka u Hrvatsku.

O upućivanju pripadnika OSRH koji bi trebalo da ga zameni u misiji UNIFIL-a odlučiće se naknadno, vodeći pre svega računa o bezbednosnoj situaciji, ističe se u saopštenju.

image