Srbija i Balkan

Unitarna BiH i velika Albanija – antisrpski projekti s ciljem širenja NATO-a i Zapada

Stvaranje unitarne BiH i njeno uvlačenje u NATO, suprotno je opredeljenju srpskog naroda da samostalno odlučuje o svom razvoju i budućnosti, poštujući ista prava drugih naroda, saopštio je Beogradski forum za svet ravnopravnih
Unitarna BiH i velika Albanija – antisrpski projekti s ciljem širenja NATO-a i Zapada© RT Balkan / Getty Images (NurPhoto) / Adobe Stock (BirgitKorber, Evgenia)

Beogradski forum za svet ravnopravnih saopštio je da izražava duboku zabrinutost zbog rastućeg ugrožavanja Republike Srpske (RS) i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (BiH) otvorenim napadima na institucije i nadležnosti RS, koje su garantovane Dejtonsko-pariskim sporazumom.

"Beogradski forum osuđuje sve pokušaje i pozive za ukidanje Republike Srpske i reviziju mirovnog sporazuma i zalaže se za punu primenu Dejtonskog sporazuma, posebno za poštovanje ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nedopustiva je sistematska uzurpacija nadležnosti institucija BiH i RS od strane ilegalnog, nametnutog tzv. visokog predstavnika Kristijana Šmita, što dovodi do blokade ustavnog funkcionisanja BiH i entiteta i podizanja političkih tenzija.

Forum ističe da je visoki predstavnik ostatak prošlosti, izraz neokolonijalističkih shvatanja i kočnica vladavine prava i demokratije, te da je krajnje vreme za njegovo ukidanje.

"Niko nema pravo da razvlašćuje RS niti da osporava njene zahteve za vraćanje svih oduzetih nadležnosti predviđenih Dejtonskim sporazumom i Ustavom, kao ni pravo na razvijanje svestranih paralelnih odnosa sa Srbijom", naglašava se.

U saopštenju se dodaje da napadi na predsednika RS Milorada Dodika potvrđuju planove zapadnih centara moći za ukidanje RS, kršenje Dejtonsko-pariskog sporazuma i stvaranje unitarne BiH pod dominacijom bošnjačke vrhuške u Sarajevu.

Kako se ukazuje, na drugoj strani isti centri moći ignorišu rezoluciju SB UN 1244 (1999) da bi kriminalnu tvorevinu tzv. Kosovo nametnuli kao još jednu albansku državu na teritoriji Republike Srbije, a ono što je zajedničko je to što su i unitarna BiH i velika Albanija, antisrpski geopolitički projekti u funkciji širenja NATO-a i Zapada, uopšte, na Istok. 

"Stvaranje unitarne BiH i njeno uvlačenje u NATO, suprotno je opredeljenju srpskog naroda da samostalno odlučuje o svom razvoju i budućnosti, poštujući ista prava drugih naroda. Tekući pritisci i pretnje protiv institucija i stečenih prava RS, predstavljaju opasnost za opstanak i ravnopravnost srpskog naroda na Balkanu i zahtevaju jednodušnu i odlučnu osudu", dodaje se.

Beogradski forum ističe značaj Deklaracije Svesrpskog sabora od 8. juna 2024. godine i poziva sve patriotske snage na jedinstvo, nacionalnu solidarnost i odlučnu podršku Republici Srpskoj i njenom legitimnom rukovodstvu, u odbrani svih prava garantovanih Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

image