Srbija i Balkan

Kurti optimista: Šta sve očekuje od nove Evropske komisije

Čekamo da nova Evropska komisija krene novom dinamikom i zato smo optimisti, rekao je prištinski premijer
Kurti optimista: Šta sve očekuje od nove Evropske komisije© AP Photo/Czarek Sokolowski/Tanjug

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je uverenje da će nova Evropska komisija uneti novu dinamiku u dijalog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, ističući da zahtevi prištinske strane u okviru tog procesa ostaju nepromenjeni, prenosi "Reporteri".

Sumirajući utiske sa Samita Berlinskog procesa, Kurti je istakao da je tražio da na "Kosovu" budu ukinute sankcije EU i da dobije status kandidata za članstvo.

"Na sastancima koje smo imali tražili smo da se sa Kosova uklone nepravedne kaznene mere, da ono dobije status zemlje kandidata i da nam se u najkraćem roku pošalje upitnik koji ćemo sa velikom posvećenošću, odgovornošću, strpljenjem ispuniti, jer niti imamo niti želimo da imamo alternativu Evropskoj uniji", rekao je Kurti.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Kurti ističe da se čeka da nova Evropska komisija krene novom dinamikom rada.

Prema njegovim rečima zahtevi "Kosova" u okviru dijaloga ostaju nepromenjeni.

"Čekamo da nova Evropska komisija krene novom dinamikom i zato smo optimisti. Insistiramo da se preda Radoičić koji je ubio našeg heroja Afrima Bunjakua, ali i njegova paravojna grupa koja se već nalazi na optužnici tužilaštva na Kosovu. Zahtevamo da se pismo bivše premijerke Brnabić povuče i potpiše Osnovni sporazum i aneks od 18. marta, kao zakonska garancija i nepokolebljivi dokaz dobre volje i dobre vere između strana. Dijalog je bio uspešan, kao i Osnovni sporazum i Implementacioni aneks", rekao je Kurti.

image