Srbija i Balkan

Dodik: Šmit nema ništa sa obrazovanjem u Srpskoj, on nelegalno boravi u BiH

Predsednik Srpske je ocenio da je dogovor tri konstitutivna naroda osnovni preduslov za dalji napredak BiH
Dodik: Šmit nema ništa sa obrazovanjem u Srpskoj, on nelegalno boravi u BiH© FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja/

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da Kristijan Šmit, koji je izjavio da će "sesti i potpuno ujediniti kurikulume, odnosno obrazovni program u BiH", nema ništa sa Srpskom, a pogotovo sa njenim obrazovnim sistemom.

On je istakao da je "taj čovek nepoželjan i da nelegalno boravi u BiH".

"On misli ako 'ispali' nešto protiv Bošnjaka i kaže im ono što misli cela međunarodna zajednica, ali se zbog političke korektnosti i geopolitičke situacije ustručava, da će neko misliti da je tobože neutralan. Poznato je da su međunarodni predstavnici uvek po pravilu podržavali Bošnjake, ali to nije uzrok našeg sukoba sa Šmitom. Taj čovek se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i mi to nikada nećemo prihvatiti, šta god on rekao", naglasio je Dodik za Srnu.

On je rekao i da Republika Srpska nikada neće pristati na to da Amerika kaže da neki tip može da ušeta uz njihovu pomoć u BiH i obesmisli rad institucija.

"Apsurdno je i van svake pameti da postoji zemlja i narodi koji to prihvataju, ali u nenormalnoj BiH i to se dešava. Ali, dešavaju se i neke dobre stvari - pored haosa koji je uzrokovao taj lik Bošnjaci su blizu spoznaje da ne mogu više da se oslanjaju na međunarodnu zajednicu. Čekamo taj trenutak da se potpuno osveste i prihvate činjenicu da samo zajedno možemo kreirati bolji ambijent i da je dogovor tri konstitutivna naroda osnovni preduslov za dalji napredak BiH", ukazao je predsednik Srpske.

Dodik je istakao da će, ako ne bude volje za konstruktivnim rešenjima, iz Srpske nastaviti da objašnjavaju partnerima u vlasti da je mirno razdruživanje u interesu svih.

Ipak, naglasio je Dodik, oni koji slave čoveka koji je žrtvovao mir zarad svojih ratnih ciljeva sledbenici su te politike zbog koje je toliko krvi proliveno.

"Alija Izetbegović je bio zlikovac i to znaju svi. Dobro su to znali i u međunarodnoj zajednici. Protiv njega se vodilo više predmeta za ratne zločine, kao što je Karla del Ponte u svojoj knjizi to i potvrdila, ali njegova smrt je prekinula sudske procese koji bi protiv njega zasigurno bili vođeni", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je rekao da svako normalan razume zašto srpski narod ne može i neće da živi s onima koji promovišu politiku zla koju je širio Izetbegović, a koju oni i danas vode.

"Te stvari moraju da se menjaju. Za takve političke strukture nema mesta u Evropi i zato sve i blokiraju. Svaki put kad napravimo korak napred, oni nas vrate tri koraka unazad", ocenio je Dodik.

image