Tegeltija: Suđenje Dodiku je politički projekat

Sudski postupak mora da bude fer i zakonit, naglasio je pravnik Milan Tegeltija

U Sudu BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, a pravnik Milan Tegeltija ističe da je reč o političkom projektu sa krajnjim ciljem uklanjanje Dodika sa političke scene.

"Sudski postupak mora da bude fer i zakonit. Imate sudiju Senu Uzunović koja u tom postupku sudi, a trebalo bi sama da se isključi iz procesa, jer je pokazala visok nivo netolerancije i odbojnosti prema predsedniku Republike Srpske. Ona ima deklarisan politički stav prema Dodiku, što je i potvrdila u sudnici. Ona treba da vodi postupak, a ne debatu sa optuženima. Tu ne sme da bude agresivnosti. Očigledno je da ona radi pod velikim pritiscima, čak je i sama priznala da postupak nije lišen utisaka sa strane", rekao je Tegeltija.

On je gostujući u Jutarnjem programu RTRS naglasio da se Dodiku ne sudi zato što je prekršio zakon, nešto ukrao, prešao crveno na semaforu, već zato što je poštovao Ustav Republike Srpske i zato što je kako predsednik poštovao institucije Srpske.

"Jednostavno Dodik je prejaka politička figura kako u Srpskoj tako i u BiH, i zato nastoje da ga uklone sa javne scene. Poslednji izbori su pokazali da 75 odsto građana Republike Srpske stoji iza njegove politike", kaže Tegeltija.

On se osvrnuo i na bezbednost predsednika Srpske u Sudu BiH i istakao da je Dodiku svakog dana ugrožena bezbednost, pa tako i u Sudu BiH.

"Nije to ništa spontano, jer nema u ovom postupku nikakve slučajnosti. Sarajevo gaji tu mržnju već tri decenije. Vidite da se utrkuju ko će na ružniji način napasti Dodika, a ujedno i Republiku Srpsku. To je njihova odrednica, oni svakodnevno demonizuju Dodika, i baš zbog toga atmosfera u federalnom Sarajevu je opasna za svakog funkcionera Srpske", rekao je Tegeltija.

Kako je najavljeno, na današnjem ročištu materijalne dokaze izneće odbrana drugooptuženog Lukića.

Na poslednjem ročištu, Dodikova odbrana je zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović, jer nije dozvolila da se razjasni da li je dopis o izjašnjavanju o dokazima Tužilaštva BiH dostavljen odbrani.

Tri dana od podnošenja zahteva, krivično veće Suda BiH nije prihvatilo taj zahtev.