Srbija i Balkan

Košava pali žuti meteo-alarm: Zašto uvek duva neparan broj dana i kada će udari vetra biti najjači?

Jaki do olujni udari vetra brzine veće i od 70 kilometara na sat, narednih dana duvaće u Banatu, Pomoravlju, Podunavlju i Beogradu, navodi se na sajtu RHMZ
Košava pali žuti meteo-alarm: Zašto uvek duva neparan broj dana i kada će udari vetra biti najjači?© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Republički hidrometeorološki zavod Srbije aktivirao je žuti meteo-alarm zbog košave koja će duvati naredna tri dana.

"Od četvrtka će biti vetrovito uz košavu, koja će u Banatu, Pomoravlju, Podunavlju i Beogradu imati jake do olujne udare, očekujemo i preko 70 kilometara na sat, pa je aktiviran žuti meteo-alarm. Košava će duvati sve do nedelje, najjača će biti u subotu", navodi se na sajtu RHMZ-a.

Za isti period ne prognoziraju se padavine, naprotiv, najavljuju delimično oblačno vreme uz sunčane periode i temperaturu ispod 20 stepeni.

Meteorolog Ivan Ristić za RT Balkan kaže da će košava trajati tri dana, da će postepeno jačati i da će najjači udari vetra biti u Vojvodini.

"Košava neće od jednom postati jaka, već će se postepeno pojačavati i najjača će biti u subotu, da bi u toku nedelje već počela da slabi. Neće doći do promene u pravcu duvanja vetra, i dalje će biti jugoistočni", navodi Ristić.

Prema njegovim rečima, košava će biti hladna, ali je treba posmatrati u kontekstu da će oterati zagađenost, te da ćemo "napokon prodisati".

"Nju će usloviti istočnoevropski anticiklon, kada dolazi do povišenog vazdušnog pritiska, a kada imamo približavanje ciklona sa zapada, tada imamo topliju varijantu košave", objašnjava naš sagovornik.

Ristić navodi da će jačina udara vetra brzine od 70 km/h će biti na samoj granici da napravi neku ozbiljniju štetu.

"Olujni vetar, osmog podeoka Boforove skale (BFT), duva brzinom između 62 i 74 km/h, odnosno 17,2 i 20,7m/s. Ima moć da povija cela jača stabla, lomi grane na drveću, nosi crepove na krovovima, hodanje protiv vetra je veoma teško, skoro nemoguće, a na vodi donosi umereno visoke talase velike dužine, dok vetar nosi penu", opisuje on kategorizaciju vetra.

Na pitanje zašto košava najčešće duva tri ili sedam dana, objašnjava da je posredi narodno verovanje koje se na kraju ispostavi kao tačno.

"Nekada je košava duvala i do 21 dan, ali se to više ne dešava. Čak je i hladna košava postala sve ređa pojava", poručuje on.

Inače, danas nas posle hladnog jutra, prema prognozi RHMZ, očekuju sunčane i prijatne vremenske prilike.

Ujutro je svega tri stepena zabeleženo u Kikindi, dok je u "hladnoj" Požegi izmereno 11 stepeni Celzijusa.

U narednim satima sledi porast temperature, maksimalna prognoza biće do 21 stepen.

image