Srbija i Balkan

Građani se okupili ispred Suda BiH: Dodik uz gromoglasan aplauz stigao na suđenje

Na današnjem ročištu trebalo bi da budu podneti dokazi odbrane drugooptuženog Lukića i replika dokaza Tužilaštva
Građani se okupili ispred Suda BiH:  Dodik uz gromoglasan aplauz stigao na suđenjeGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Sud BiH, gde će početi novo ročište u suđenju protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Dodika je, ispred kompleksa pravosudnih institucija, dočekao veliki broj građana gromoglasnim aplauzom i uz povike "Mile, Mile!".

Pred zgradom Suda BiH su građani sa transparentima na kojima, između ostalog, piše "Ovo je montiran politički proces!", "Zakazali ste ročišta u kampanji, al' Milorad sa narodom Srpsku brani" i " Predsjedniče, uz tebe je narod!".

"Proces protiv predsednika Dodika i Lukića ima za cilj ponižavanje Republike Srpske", rekao je za RTRS Srđan Mazalica, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Mazalica naglašava da pristrasnost sudije pokazuje jasno da je presuda odavno napisana, dodavši da će "oni uraditi sve ono što su naumili ne gledajući ni propise ni zakone".

Branilac predsednika Srpske Goran Bubić ranije je rekao, da bi na današnjem ročištu trebalo da budu podneti dokazi odbrane drugooptuženog Lukića i replika dokaza Tužilaštva, zavisno od raspoloživog vremena.

Suđenje će biti nastavljeno pred sudijom Senom Uzunović, s obzirom na to da je Krivično veće Suda BiH, prošle nedelje, odbacilo zahtev Dodikove odbrane za njeno izuzeće.

Stav zvaničnika Srpske i stručnjaka je da je reč o političkom procesu protiv Dodika s ciljem da on bude uklonjen iz političkog života Republike.

image