Srbija i Balkan

Kurtiju se opet priviđaju srpske snage u blizini prelaza: KFOR pojačao prisustvo

Pažljivo pratimo situaciju duž administrativne granične linije, kroz naše pojačano prisustvo, patrole i aktivnosti osmatranja, objasnili su iz NATO misije
Kurtiju se opet priviđaju srpske snage u blizini prelaza: KFOR pojačao prisustvo© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Prištinske vlasti saopštile su da se pripadnici Žandarmerije i Vojske Srbije nalaze duž administrativne linije u blizini Kamenice, kao i na samom prelazu Merdare. Povodom ovih tvrdnji, oglasio se i KFOR.

"Pažljivo pratimo situaciju duž administrativne granične linije, kroz naše pojačano prisustvo, patrole i aktivnosti osmatranja. U redovnom smo kontaktu sa predstavnicima kosovskih bezbednosnih organizacija i Vojske Srbije", odgovorili su iz KFOR-a na upit portala "Kossev".

Dodali su da je za očuvanje bezbednosti najpre važno da se osigura koordinacija i uzdrži se od akcija koje bi mogle dovesti do tenzija.

"Preduzimaće sve mere koje smatramo neophodnim kako bi se očuvala stabilnost i sprečio rizik od ponovnih tenzija i nasilja. Naša misija, u skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija odnosno Rezolucijom 1244, ima vidljivo i fleksibilno prisustvo. U dobrom smo položaju da osiguramo da nastavimo da doprinosimo bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na 'Kosovu' i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno", dodali su.

Ove tvrdnje je u subotu prvo izneo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Srbija je danas ponovo provocirala premeštanjem svojih trupa na oko 50 metara blizu granične linije sa Kosovom, kod teritorije opštine Kamenica", naveo je uz objavu fotografije sa uniformisanim licima i vojnim vozilom na njima, ali i koordinatama.

Međutim, osobe su, kako je dodao, pobegle kada su shvatile da su primećene.

Ministarstvo odbrane Srbije potom je Prištinu optužilo za širenje dezinformacija, usmerenih protiv Vojske Srbije, čiji su pripadnici, naglasili su, delovali u skladu sa Vojno-tehničkim i drugim sporazumima. 

Potom je i tzv. kosovska policija izvestila o "još jednoj provokaciji" sa prelaza Merdare, gde su lažno optužujući, uočili pripadnike srpske Žandarmerije i njihovo vozilo.

image