Dodikovi advokati: Odbrana nije ravnopravna; Sudija Uzunović pretila Petronijeviću i Nobilu

Advokat Goran Bubić navodi da se potpuno zanemaruju ustavna pravila koja kažu da propis ne može stupiti na snagu pre nego što je objavljen, te se iznose potpuno neprihvatljive teze

Advokat odbrane predsednika Republike Srpske pred Sudom BiH Goran Bubić rekao da je na današnjem ročištu ukazano da pred ovom institucijom nisu ravnopravni odbrana i Tužilaštvo, te da se potvrdilo da je reč o procesu koji za cilj ima da iz političkog života eliminiše Milorada Dodika.

"Primetili smo da je Tužilaštvo dostavilo dokaze Sudu pre nego što je Sud doneo odluku o prihvatanju dokaza. To ugrožava standard poštenog suđenja koji ima za cilj samo da se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik eliminiše iz političkog života ", rekao je Bubić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH.

Kaže da je odbrana stavila prigovore na predloge Tužilaštva.

"Imali smo primedbe da se kao dokaz izvede govor predsednika Republike Srpske povodom godišnjice bitke na Kozari. Imali smo pokušaj da se u dokaze uvrsti korespodencija Tužilaštva i Kancelarije visokog predstavnika, odnosno zaposlenih. Mi osporavamo da danas u BiH postoji legitiman visoki predstavnik i to svakako nije Kristijan Šmit ", rekao je Bubić.

Kaže da bi odgovori Tužilaštva u ovom predmetu izazvali zapanjenost i da su upućeni pre 200 godina.

"Gde se u dopisima isključuje bilo kakvo ovlašćenje Suda BiH i negira se pravo odbrane da se bavi Aneksom 10 Opšteg sporazuma za mir u BiH", istakao je Bubić.

Bubić navodi da se potpuno zanemaruju ustavna pravila koja kažu da propis ne može stupiti na snagu pre nego što je objavljen, te se iznose potpuno neprihvatljive teze.

"Primer kontradiktornosti jeste samo ponašanje Kristijana Šmita, odnosno sadašnjih zaposlenih u OHR-u. Zašto svojom odlukom Kristijan Šmit 1. jula donosi odluku o poništenju Zakona o izmeni Zakona o objavi propisa u Službenom glasniku Republike Srpske, ako to nije relevantno", upitao je Bubić, prenela je Srna.

Petronijević: Sudija Uzunović zapretila advokatu Nobilu i meni

Advokat savetnik u timu odbrane predsednika Republike Srpske Goran Petronijević izjavio je danas da je sudija Suda BiH Sena Uzunović zapretila njemu i hrvatskom kolegi Antu Nobilu da ne smeju da se obraćaju javnosti i u Sudu kada je reč o aktuelnom suđenju.

Petronijević je rekao da se pravni savetnici Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića neće uplašiti ovakve situacije.

"Šta smo nas dvojica rekli što nije istina ili je uvredljivo. Pojavile su se pretnje (lidera SDA) Bakira Izetbegovića i zato se Uzunovićeva ovako ponaša", rekao je Petronijević na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da to nije primereno sudskoj praksi.

"Ona otvoreno preti, iako je suđenje javno i svako od učesnika može da iznese ono što je tačno i javno. Ovo je klasični nedostatak pravnih argumenata i zato se sudija tako ponaša", rekao je Petronijević.

On je rekao da je "tužno i žalosno" da Nobilo i on ne mogu da pričaju u sudnici niti u javnosti.

"Nažalost, i određenim podzakonskim aktima i sporazumima nije dozvoljeno da postupamo u svojstvu branioca u sudovima BiH, jer smo državljani drugih zemlja. U zemljama bivših republika Jugoslavije ovo nije slučaj", rekao je Petronijević i upitao gde su ljudske slobode kada se na ovaj način brani advokatima da govore.

Tužilaštvo BiH tereti Dodika i Lukića za "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita" zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.

Naredno ročište zakazano je za 30. oktobar, a potom 13. novembra, oba u 13.00 časova.