Čemu (još) služi dijalog Beograda i Prištine: "Kosovo" u NATO Partnerstvu za mir?

Zadovoljni smo što smo videli veliko interesovanje "Kosova" da se pridruži Partnerstvu za mir, rekla je američka ambasadorka pri NATO-u

Ambasadorka Sjedinjenih Država pri NATO-u Džulijen Smit izjavila je da je napredak u dijalogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije važan za napredak "Kosova", posebno kada je reč o programu NATO Partnerstvo za mir.

"Zadovoljni smo što smo videli veliko interesovanje 'Kosova' da se pridruži Partnerstvu za mir. Ali, mislim da su naši prijatelji na 'Kosovu' jasno i glasno čuli naše apele. Želimo da nastave da ulažu u dijalog koji olakšava Evropska unija", naglasila je ambasadorka Sjedinjenih Država, prenosi "Albanijan post".

"Kosovo" namerava da što pre krene ka članstvu u NATO, počevši od Partnerstva za mir. Vlada tzv. Kosova je takođe formirala radnu grupu kako bi se pripremili da apliciraju za članstvo u Partnerstvu za mir.

Međutim, napredak u dijalogu je američka ambasadorka pri NATO-u navela kao "uslov" za "Kosovo".

Obraćajući se novinarima uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a, ona je dodala da angažovanje "Kosova" u dijalogu za normalizaciju odnosa podržavaju saveznici i u NATO i u EU, dodajući da je glavni interes stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Partnerstvo za mir je bilateralni program saradnje između partnerskih država i NATO-a, koji je nastao 1994. godine.