Srbija i Balkan

Vučić na obeležavanju 22 godine BIA-e: Nikad veći pritisak spoljnih službi na Srbiju

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležava 22 godine rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Memorijalni zid sa imenima stradalim pripadnicima BIA.

Vučić je poručio da nikada nije bio veći unutrašnji pritisak različitih spoljnih službi koje žele da skrenu put Srbije i naglasio da je "put Srbije" jedini dobar put.

Vučić je u obraćanju rekao da nikada nije osećao toliki pritisak iznutra.

"Zato što su svi igrači različitih službi zapadnih i istočnih pritisnuti da ostvare rezultate koje spoljne strane službe od njih traže. Za mene je gotovo nemoguće da izdržim taj pritisak. To je na dnevnom nivou mojih kolega i prijatelja, i sa jedne i sa druge strane. Želeći da skrenu put Srbije negde drugo ili kako oni to smatraju u pravom smeru, a taj pravi smer je ili ovamo, ili onamo, a nikako ono što smo mi uz podršku naroda zacrtali, a to je srpski smer", naglasio je Vučić.

Predsednik je poručio da je za nas samo "put Srbije" dobar put.

Svečanosti prisustvuju i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i direktor BIA Vladimir Orlić.

Orlić: Da služi našim državnim i nacionalnim interesima

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimir Orlić uručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jubilarnu Zlatnu medalju za zasluge prvog stepena povodom obeležavanja Dana BIA i 22 godine od njenog osnivanja.

On je na svečanosti izjavio da će pripadnici BIA učiniti sve da Srbija ostane slobodna, suverena i nezavisna zemlja i zahvalio na podršci pojedincima i institucijama, sa kojima je BIA imala, kako je rekao, izvanrednu saradnju, a posebno predsedniku Vučiću.

"Našu državnu građevinu, našu Srbiju, mi danas možemo da čuvamo kao suštinski i istinski slobodnu, suverenu i nezavisnu zemlju ponosnih ljudi", istakao je Orlić.

Istakao je da će pripadnici BIA učiniti sve što je do njih, da Srbija ostane upravo takva.

"Da uvek bude slobodna, da uvek bude ponosna, da nikada ne služi tuđim, već da samo bude okrenuta našim državnim i nacionalnim interesima", naveo je Orlić.

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine.

BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti, deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Bezbednosno-informativna agencija ove godine obeležava i 125. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine.

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

image