Srbija i Balkan

I Sarajevo se diglo protiv Šmita: Bošnjaci traže smenu lažnog visokog predstavnika

Ono što je odavno tvrdila Republika Srpska sada veruju u Federaciji - Šmit nema ovlašćenja
I Sarajevo se diglo protiv Šmita: Bošnjaci traže smenu lažnog visokog predstavnika© Soeren Stache/dpa

Ono što je u Bosni i Hercegovini izgledalo nemoguće, uspeo je da izdejstvuje lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji je poslednjih dana ujedinio Bošnjake i Srbe – uz Republiku Srpsku koja odavno traži smenu nelegitimnog zvaničnika – sada to traži i Sarajevo.

Stotinak građana Sarajeva zatražilo je Šmitovu smenu i sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava. Šmit je, tvrde, "iskoristio autoritet institucije visokog predstavnika kako bi nakon šest izrečenih presuda Evropskog suda za ljudska prava, destruisao predstojeću finalnu presudu u slučaju Kovačević".

Slaven Kovačević, inače savetnik Željka Komšića, koji se izjašnjava kao pripadnik iz reda "ostalih" žalio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer mu je, kako tvrdi ugroženo aktivno biračko pravo jer, kao neko ko živi u entitetu Federacija BiH, prilikom izbora članova Predsedništva BiH može glasati isključivo za Hrvate i Bošnjake.

Evropski sud za ljudska prava presudio je krajem avgusta prošle godine da su Slavenu Kovačeviću povređena prava i da je diskriminisan, te da konstitutivni narodi, koji su po Ustavu BiH Bošnjaci, Srbi i Hrvati, "očigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu".

Poziv na ostavku Šmita koji inače nema saglasnost svih članica SB UN da vrši mandat, javlja Radio slobodna Evropa, preneo je predstavnik nevladine organizacije Krug 99 Adil Kulenović, koji je rekao da je razlog okupljanja "uporno antibosansko, antievropsko i antidemokratsko delovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita".

Ova organizacija je reagovala na pisanje medija da je Šmit navodno dobio poziv za saslušanje u vezi ovog predmeta, ocenjujući kako on "nema ovlašćenja da se meša u sporove koje vode pojedinci". Što inače sve vreme tvrde i u Republici Srpskoj odakle odavno već Kristijana Šmita nazivaju i kolonijalnim upravnikom budući da ima ambicije da o svemu što se dešava u BiH upravo on odlučuje iako ga za to niko nije ovlastio.

Bivša šefica BiH diplomatije Bisera Turković zbog njegovog najavljenog svedočenja u Strazburu, zatražila je čak i da reaguje Savet za implementaciju mira. Ovakve reakcije izostale su, međutim, zbog toga što je Sud BiH je odbio predlog odbrane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da u krivičnom postupku Šmit bude saslušan kao svedok, obrazlažući to "diplomatskim imunitetom Šmita". A Šmit je taj politički proces i kreirao.

"U tome svemu, sada orgijanju sa Šmitom, ja im samo želim dobro. Da nisu najavili to okupljanje kao okupljanje probosanskih snaga, verovatno bih i ja bio na tom skupu. Ali pošto su rekli da su to probosanske snage, eto neću ići. Ali to sve govori koliko su oni spremni da prihvate tuđina za vladara ako radi nešto loše za nas Srbe", rekao je Dodik juče komentarišući najavljeni skup nezadovoljnih Sarajlija.

Najave da će Šmit svedočiti u slučaju Kovačevića, međutim, samo su vrh ledenog brega frustracije koje su Bošnjaci počeli da osećaju prema visokom predstavniku koji im se najviše zamerio jer im je "dirnuo" u Aliju Izetbegovića.

Lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit pokušao je da se umeša i u obrazovni sistem BiH najavljujući da će "sesti i potpuno ujediniti kurikulume, odnosno obrazovni program u BiH". Problem u ovom slučaju nije to što Šmit, kao i za mnoge druge stvari, nema ovlašćenja, već to što je, kako "u istu ravan stavio Aliju Izetbegovića prvog predsednika Predsedništva BiH i generala VRS Ratka Mladića".

Što zaista i nema smisla, budući da je Ratko Mladić branio sopstveni narod, sprečavajući da se nad njim ponovi genocid koji se desio tokom Drugog svetskog rata. 

No, gostujući u federalnim medijima, Šmit je, rekao da je neprihvatljivo objavljivati i postavljati slike Alije Izetbegovića i Ratka Mladića, a ovakvo poređenje u delu BiH koje Izetbegovića i dalje vidi kao heroja izazvalo je pravu revoluciju. Oglasio se, među drugim Alijinim obožavaocima, i sin Bakir, koji je Šmitovu izjavu nazvao skandaloznom i pozvao ga da "dobro da razmisli pre nego što kaže neke stvari o narodima, njihovim vođama i da više poštuje ovaj narod".

A kada je Šmit razmislio i shvatio da je protiv sebe okrenuo Bošnjake, čije interese, bar je tako on to godinama shvatao, treba jedine da zastupa, usledilo je i saopštenje kancelarije Visokog predstavnika. Koje bi, da nije žalosno, bilo smešno.

"Sve zlonamerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugeriše da visoki predstavnik namerno izjednačava prvog predsednika Predsedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene", rekli su oni, dodajući za Izetbegovića i "on je spasio živote".

Kako je Izetbegović "spasio živote" znaju dobro Srbi, a znaju i Bošnjaci koji nekako uvek izbegavaju da se ne sete kako je Alija žrtvovao mir zarad svojih ratnih ciljeva. Pamte i zločine mudžahedina koje je upravo Alija doveo da se bore pod zastavom tzv. Armije BiH.

"Alija Izetbegović je čovek koji je dovodio mudžahedine koji su odsecali glave Srbima mi znamo i da je Alijin sin učestvovao u mučenju Srva u logorima za Srbe u Sarajevu. Ne može u istu ravan biti stavljen neko ko je branio svoj narod i neko ko je trgovao sa svojim narodom i želi da se nad njima izvrši pokolj zarad međunarodne intervencije nad Srbima", rekao je Branimir Kojić, predsednik opštinske organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, a prenela ATV.

Da je Alija Izetbegović bio "zlikovac", kaže i Milorad Dodik.

"Dobro su to znali i u međunarodnoj zajednici. Protiv njega se vodilo više predmeta za ratne zločine, kao što je Karla del Ponte u svojoj knjizi to i potvrdila, ali njegova smrt je prekinula sudske procese koji bi protiv njega zasigurno bili vođeni", istakao je pre nekoliko dana predsednik RS Milorad Dodik.

image