Ambasador Babić: Kad me rusofobi pitaju šta su nam Rusi učinili, ja kažem- oslobodili Beograd

Momčilo Babić, ambasador Srbije u Rusiji je na prijemu povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu u ambasadi RS u Moskvi rekao da bi trebalo da svi prenosimo na buduće generacije sećanje na oslobođenje Beograda i ulogu Crvene armije, jer je zaborav najveća pretnja našoj budućnosti

U Srbiji je bio najjači pokret otpora u celoj Evropi, ali za razliku od drugih, mi nismo zaboravili da je uloga Crvene armije bila ključna u oslobođenju, izjavio je za RT Balkan Momčilo Babić, ambasador Srbije u Rusiji, na prijemu povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu u ambasadi RS u Moskvi.

Na pitanje koliko Srbija ceni pomoć Rusije s obzirom da je Rusija podnela ogromne žrtve i dala ključan doprinos u slamanju nacizma i oslobađanju Evrope, Babić je rekao da se u ambasadi Srbije svake godine odaje počast oslobodiocima, kada se okupe veterani i članovi njihovih porodica.

"Kad me neki rusofobi pitaju šta su nam Rusi učinili, kažem im, pa evo, oslobodili su Beograd", rekao je ambasador.

On je istakao da je najvažnije da se sećanje na oslobođenje Beograda prenosi kroz generacije u srpskoj i ruskoj kulturi. 

"Moji potomci će znati sve o ulozi Crvene armiji i oslobađanju Beograda. Tako treba svi da prenosimo na buduće generacije, jer zaborav je najveća pretnja našoj budućnosti", poručio je ambasador Babić.

On je istakao da je i njegov pokojni otac bio svedok tog istorijskog događaja.

"Partizanske jedinice kojima je on pripadao su nastupale, po nekoliko stotina metara, sve do dolaska Crvene armije, a onda je odjednom u jurišu, oslobođen Beograd. Pomoć Crvene armije je bila presudna, Crvena armija je oslobodila Beograd", rekao je Babić.