Vrhovni sud u Prištini: Ne odlučujemo mi da li će se za Banjsku suditi u odsustvu

Suđenje trojici uhapšenih tokom sukoba u Banjskoj, počelo je u prištinskom Osnovnom sudu u septembru 2024. godine, dok se na optužnici tužilaštva nalaze još 42 osobe, koje su van domašaja pravosudnih organa u Prištini

Vrhovni sud u Prištini saopštio je da je na sudijama Osnovnog suda da odluče da li će se većini optuženih u slučaju Banjska suditi u odsustvu ili ne, te da ne daje pravna mišljenja oko dilema koje prvostepeni sud ima u toku postupka.

Osnovni sud u Prištini je na sednici od 27. septembra ove godine saopštio da će se obratiti Vrhovnom sudu kako bi zatražio mišljenje da li se suđenje u odsustvu može primeniti u slučaju "Banjska".

"Nakon razmatranja ovog zahteva, Vrhovni sud je pisanim odgovorom obavestio tražioca zahteva da nikada ne daje pravno mišljenje o dilemama koje prvostepeni sud ima u tumačenju odredbi u toku postupka, u otvorenim krivičnim predmetima, a koje bi kasnije mogle da podlegnu Vrhovnom sudu Kosova. Dakle, Vrhovni sud smatra da je diskreciono pravo sudija da odlučuju kako im odgovara", piše u odgovoru Vrhovnog suda prištinskim medijima.

Suđenje trojici uhapšenih tokom sukoba u Banjskoj prošle godine, a zatim optuženih za terorizam i rušenje ustavnog poretka, počelo je u prištinskom Osnovnom sudu 25. septembra 2024. godine.

Tokom oružanog sukoba grupe naoružanih srpskih civila i policije u Banjskoj, 24. septembra 2023. godine, uhapšeni su Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović.

Tolić i Spasojević odbili su da se u ovoj fazi postupka izjasne o navodnoj krivici, dok je Maksimović na suđenju izjavio da se ne oseća krivim, kao i da nema nikakve veze sa optužbama tužilaštva za terorizam i rušenje ustavnog poretka.

Pored njih, na optužnici se nalaze još 42 osobe, koje su van domašaja pravosudnih organa u Prištini.