Srbija i Balkan

Đačke posete u Hrvatskoj: Izjednačavaju Vukovar i Jasenovac

Većina škola odbija da uvrsti posetu Jasenovcu u program terenske nastave i zato je sramno niska posećenost, pa je prošle godine samo 38 odeljenja posetilo mesto na kojem je bio zloglasni ustaški logor
Đačke posete u Hrvatskoj: Izjednačavaju Vukovar i Jasenovac© Stefan Tomasevic/ATAImages

Godišnje manje od pedesetak školskih razreda poseti Jasenovac, iako Ministarstvo kulture školama snosi sve troškove. A sada se predlaže da se zajedno organizuje poseta zloglasnom ustaškom logoru, ali i Vukovaru.

"Konsultujemo se sa stručnim ljudima pre nego što donesemo odluku o zajedničkoj poseti škola Jasenovcu i Vukovaru", kaže ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, jer ima argumenata za taj predlog i protiv njega.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsednik Domovinskog pokreta koji je u koaliciji sa HDZ-om pozvao je "sve u Kolonu sećanja".

"Obeležavanje stradanja srpskih žrtava 17. novembra je najobičnija provokacija i čin glorifikovanja agresora na Vukovar", rekao je Penava.

Saborska poslanica Rada Borić iz stranke Možemo, međutim, tvrdi da škole namerno zaobilaze Jasenovac, a da aktuelna vlast ima jedno lice "prema spolja", a drugo u Hrvatskoj.

"Zabrinjava što većina škola odbija da uvrsti posetu Jasenovcu i zato je sramno niska posećenost", tvrdi Borićeva.

Još pre pet godina Ministarstvo obrazovanja pokrenulo je inicijativu da škole posećuju Jasenovac i da učenici osmog razreda imaju na mestu bivšeg logora terensku nastavu, ali interes je bio, i ostao, slab. U početku je manje od 20 odeljenja godišnje išlo u Jasenovac, premda su obezbeđena sredstva za put i boravak, a prošle godine je samo 38 razrednih odeljenja imalo terensku nastavu i stručno vođstvo na mestu zloglasnog logora.

Ono malo profesora koji su poveli učenike u Jasenovac kažu da su to uradili zbog slabog informisanja mladih o zločinima koji su počinjeni od strane ustaša u bivšem logoru. Upozoravaju da maturanti malo ili ništa ne znaju o Jasenovcu.

Iako su posete besplatne, tek svaki treći učenik se odlučuje da ode da vidi jasenovačke strahote. Profesori se boje i reakcija roditelja, jer su mnogi zabranili deci da idu na terensku nastavu, dok se neki pravdaju da još "nije vreme za to".

Nova upravnica Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Sara Lustig, ćerka slavnog filmskog producenta Branka Lustiga, imenovana je od strane vladajućih u Hrvatskoj na tu funkciju jer je radila u Ministarstvu spoljnih poslova i bila u kabinetu premijera kao savetnica za Holokaust.

Do sada se nije javno eksponirala na novoj funkciji, a pre dolaska u Jasenovac bila je šefica delegacije Hrvatske pri Međunarodnom savetu za sećanje na Holokaust. Tada je Hrvatska bojkotovala zajedničku izložbu sa memorijalnim muzejom Holokausta u Vašingtonu jer je na jednom panou trebalo da bude napisano da je u vreme NDH sproveden genocid nad Srbima. 

image