Male šanse za "Kosovo" u EU: Pristup zavisi od pet država koje ga nisu priznale

Čini mi se malo verovatnim u kratkom roku da će Savet ministara zatraži službeno mišljenje Komisije, smatra nekadašnji evropski zvaničnik

Bivši generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Majkl Li rekao je da će na odgovor Evropske unije na zahtev privremenih prištinskih institucija za članstvo u bloku uticati pet država koje nisu priznale tzv. Kosovo, prenosi "Kosovo onlajn".

On je rekao i da Vlada Kosova ne očekuje da će EU uskoro doneti odluku o prihvatanju kandidature Prištine za članstvo u bloku.

"Sasvim dobro razumem nestrpljenje Kosova, s obzirom na dug period otkako je EU obećala konačno članstvo svim zemljama Zapadnog Balkana. Tako da mislim da je ovo pozadina kosovske prijave, kao i godinu dana kasnije ako se podnese Savetu Evrope", izjavio je on.

Li je ukazao da "postoji pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo kao državu i to će očigledno uticati na odgovor Evropske unije na taj zahtev."

On smatra da je jedno dati status zemlje kandidata, ali je druga stvar predvideti prihvatanje te zemlje.

"Ja lično teško mogu da zamislim da će zemlje sa tako otvorenim sukobima ući u EU. Tako da mislim da ostaje uslov za eventualno članstvo da se ova pitanja reše", dodao je Li.

Prema njegovim rečima, naredni koraci biće isti kao i za bilo koju drugu aplikaciju, što znači da se zahtev prvo podnosi Savetu ministara različitih država članica prema standardnoj proceduri.

"Na Savetu ministara je da odluči hoće li od Evropske komisije zatražiti službeno mišljenje o zahtevu za članstvo, uključujući i pitanje treba li Kosovu dodeliti status kandidata. Ali da bi Savet ministara prosledilo ovaj zahtev Komisiji, moraju jednoglasno da se slože. A kao što znamo, kao što smo već spomenuli, postoji pet država članica koje ne prihvataju Kosovo kao državu. Čini mi se malo verovatnim u kratkom roku da će Savet ministara zatraži službeno mišljenje Komisije", rekao je Li.