Srbija i Balkan

Tužilaštvo formiralo predmet zbog trovanja u Luci Bar: Radnici na lečenju u Beogradu

Kod 58 od 63 testirana radnika utvrđeno je povećano prisustvo olova u krvi. Šestorica radnika sa najvišim vrednostima, upućeni su na lečenje u Beograd
Tužilaštvo formiralo predmet zbog trovanja u Luci Bar: Radnici na lečenju u BeograduGetty © Pierre Crom

Osnovno državno tužilaštvo u Baru formiralo je predmet u slučaju povišenog nivoa olova u krvi radnika lučke kompanije "Port of Adria" i uviđaj je u toku, rekli su za "Radio slobodna Evropa" iz ovog tužilaštva.

Kako su ranije obelodanile podgoričke "Vijesti", kod 58 od 63 testirana radnika utvrđeno je povećano prisustvo olova u krvi. Šestorica radnika sa najvišim vrednostima, upućeni su na lečenje u Beograd.

"Granične vrednosti olova u krvi su 28, a kod nekih radnika nivo je 119. Zbog kontaminacije olovom grupa zaposlenih kompanije 'Port of Adria' podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica. Mi nismo locirali kako je došlo do kontaminacije. Nisam imao odgovor na to ko je krivac", rekao je juče predsednik Sindikata zaposlenih ove kompanije Zoran Martinović.

Zamenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore Ivana Mihajlović je rekla da sve ukazuje na "ogromne nedostatke u sistemu zdravstvene zaštite".

Osim slučaja lučkih radnika, uznemirenje je izazvalo i upozorenje građanima Bara da izbegavaju područje Luke, koje je uputio direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. On je rekao da su koncentracije olova visoke, ali da nisu veće od propisane granične vrednosti, dok je koncentracija arsena višestruko veća u odnosu na propisanu.

Kako je pojasnio za RSE ovaj nalaz je iz analize Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) od početka 2023. godine.

Nakon što je objavljeno da su merenja od pre godinu utvrdila visoku koncentraciju olova i arsena, čelnik Opštine Bar, Dušan Raičević je rekao da je zabrinut zbog saznanja "da su građani Bara u kontinuitetu trovani, a da je sve to neko pokušao da zataška".

image